Esőcseppek sebessége – Megtörik a sebességhatárt

A cikket eddig megtekintette 2 084 olvasó - 2014-11-16

Egy esőcsepp a felhő belsejében növekedni kezd. Amikor nehéz lesz, és húzza le a gravitáció, akkor kezd el esni a föld felé a csepp. De a levegő súrlódása lelassítja a mozgását. Végül ezek a felfelé és lefelé mozgó erők kioltják egymást, és a csepp elér egy állandó sebességet, ez pedig már a végsebessége.

Egy esőcsepp nem nagyobb, mint 0.5 mm, amelynek a végsebessége több méter másodpercenként. A kisebb cseppek lassabban esnek, körülbelül 1 métert másodpercenként. Néhány évvel ezelőtt jelentették a tudósok, hogy láttak olyan apró cseppeket, melyeknek a sebessége gyorsabb volt, mint az előre jelzett végsebesség, ami nagyon érdekes.

A tudósok tudni szeretnék, hogy valóban létezik-e ilyen gyors sebességű esőcsepp. Ezért egy csapat tudós képernyőre vette az esőt, ami több, mint 55.000 képet tartalmazott. Ezeknek a képeknek a segítségével megmérték a cseppek méretét, sebességét valamint az irányát. Adatokat gyűjtöttek közel 23 millió egyedi esőcseppről, melyek hat nagyobb viharban vettek részt. Az eredmény az lett, hogy minden tízedik csepp sebessége gyorsabb volt, mint a végső sebesség.

Más kutatók azt állítják, hogy a kisebb cseppek nem igazi eső, az csak szitálás. És azon dolgoznak, hogy kiszámolják ezeknek az apró cseppeknek a végsebességét. Végül rájöttek arra, hogy a probléma nem a csepp, hanem az, hogy mekkora a végsebessége.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig