A GPS nem hagyományos módon való felhasználása

A cikket eddig megtekintette 830 olvasó - 2014-11-25

Amikor elterjedt a GPS szerte a világon, a fejlesztők még álmodni se tudtak arról, hogyan, milyen módokon lehet még felhasználni. Mert, valljuk be, nagyon hasznos kis dolog. Igen sokrétűen fel tudják használni a találékony és okosabb emberek. Nemcsak útvonalat lehet vele tervezni.

Amióta bemutatták a Cápa című filmet, néhány embernek nagy félelme támadt, és egy gondolat, hogy bármikor őket is érheti ilyen cápatámadás, pedig az ilyen támadások valóban elég ritkák. Közel 50 nagy cápát megcímkéztek, ellátták GPS jelekkel őket, hogy tudják, merre járnak, nem jelentenek-e veszélyt a vízben fürdőzőkre. És az életmentők figyelik a tengereket, majd riasztót fújnak, ha cápaveszély leselkedik a partok közelében.

A macskák különleges lények. Vadászó életmódot folytatnak. Amerikai kutatókat nagyon érdekli az életük, hogyan élnek, milyen madarakat esznek, hogyan vadásznak. Ezért aztán több mint 1000 macskát megjelöltek GPS alapú jelekkel Németországban, Ausztráliában és persze Amerikában is. Követték a jeleiket, és megtudták, hogy néha bizony ellopják a szomszéd macska ételét is.

A fejlesztők már elképzeltek vezető nélküli robot autót, de van egy nehéz kérdésük, hogyan fog az autó vezető nélkül navigálni biztonságosan. A Google program kidolgozott egy jó lehetőséget ezzel kapcsolatban 2014-ben. A Google pontosan feltérképezte a kijelölt utakat, közlekedési lámpákat, közúti jelzőtáblákat, és egyéb vizuális jelzéseket gondos részletességgel.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig