Lakástakarék összehasonlítása, mire kell figyelni?

A cikket eddig megtekintette 1 448 olvasó - 2014-11-16

Szeretnénk lakást venni. Még nem döntöttük el, hogy újat vagy használtat. Vagy felújítanánk a lakást, kicsit átépítenénk, bővítenénk. Esetleg telket vennénk. Ezért remek ötlet lenne egy lakástakarék-pénztárt választani, amely segít majd a lakás vásárlásában. Csak még fogalmunk sincs, melyik lenne a legjobb, és egyáltalán mire figyeljünk oda egy ilyen pénztárban.

Számos pénzügyi szolgáltatónál lehet lakástakarékot választani. Például Erste Lakástakarék, OTP Lakástakarék, Fundamenta Lakáskassza valamint Aegon, hogy csak a legnagyobbak legyenek megemlítve. Ezek a pénztárak különböző módon szolgáltatják a lakástakarékot.

Sajnos csak hosszabb időre lehet futamidőt választani, 4 év a legalacsonyabb. Majd lehet 5, 6, 8 és 10 évre is. De egy családban akár mindegyik családtag is köthet lakástakarékot. És, ha 20 ezer forintot tesznek félre havonta, ha mondjuk 3 személyes a család, az már 60 ezer, és ha 4 évben gondolkodunk, akkor az körülbelül 8 millió forint, egy kisebb lakásra éppen elég. De lehet természetesen alacsonyabb összeget is félre tenni, akkor viszont alacsonyabb lesz majd a kivehető végösszeg.

Amikor lakástakarék-pénztárt választunk, figyeljünk néhány fontos dologra. Például arra kezdésképpen, hogy kell-e számlanyitási díjat fizetnünk, mennyit fogunk kapni a futamidő lejárta után, mekkora lesz a kamat, és egyáltalán milyen célra lehet majd felhasználni a lakástakarék összeget. Ezeknek érdeklődjünk utána, és csak annál a pénzintézetnél kössünk szerződést, amelyik számunkra a legjobb, legmegfelelőbb ajánlattal rendelkezik.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig