Négy tipp – Milyen lakást ne vegyünk meg?

A cikket eddig megtekintette 332 olvasó - 2017-05-22

Mindannyian keressük az igazit – az otthon terén is. Szeretnénk azt az ingatlant megvenni, amely az anyagi lehetőségeinkhez szabott, és megfelel az igényeinknek is. Ám sokszor kerülünk olyan helyzetbe, hogy félig-meddig kényszerből döntünk.
Milyen ingatlant érdemes megvennünk, és milyet nem? Hogy tudunk stabilak maradni pénzügyileg, és hosszú távon is élvezni egy jó döntés gyümölcsét?

Gondoljuk meg a vételt – ha az ingatlan árának 30 százalékánál többet kellene hitelből fedeznünk

A bankkölcsön remek lehetőség arra az esetre, ha ki kell egészíteni meglevő tartalékainkat, azonban azokat nem helyettesítheti.
Ha annyi hitelt veszünk fel, amennyit mondjuk tíz év alatt kényelmesen törleszteni tudunk, akkor ez egy tökéletes megoldás. Érdemes lehetőleg 5-10 évre fix kamatot választani, hogy elkerüljenek a kellemetlen meglepetések.

Gondoljuk meg a vételt – ha nem erre az ingatlanra van szükségünk, de csak erre van pénzünk

Gyakorta megesik, hogy valós igényeink távol vannak az anyagi lehetőségeinktől. Meggondolandó, hogy rábólintsunk egy ingatlan vásárlásra, ha csak azért vennénk meg, mert éppen ennyi pénzünk van, de más téren tulajdonképpen nem felel meg.
Ha a következő legalább nyolc évben nem lenne ideális ez az otthon – mert például mindentől messze esik; hamarosan úgyis kicsi lesz a második gyerek után; vagy nekünk kellene bevezetnünk a vizet, és erre se pénzünk, se energiánk -, felesleges az adásvétellel járó költségeket bevállalni, és erre adni ki a pénzt.

Gondoljuk meg a vételt – ha csak egyikünknek lesz jó a lakás

Gyakran előfordul, hogy egy pár vagy házaspár egyik tagja beleszeret az adott lakásba vagy házba, és addig kapacitálja a másikat, amíg az belemegy a dologba.
Ám ha csak az egyik fél igényeit elégíti ki az otthon a későbbiekben, a problémák, még ha sokáig a felszín alatt maradnak is, mindig jelen lesznek.
Tipikus eset, hogy a pár egyik tagja szeret a városban élni, élvezi a nyüzsgést, valamint azt, hogy egy metrómegállóra van mindentől ‘ami számít’, ám eközben a másik fél ki szeretne költözni az erdőszélre, a jó levegőre.
Ha nagyobb a család, a gyerekek szempontjait, igényeit is figyelembe kell venni. Nem fogjuk tudni örök időkre meggyőzni a másikat, ilyen esetekben valamilyen kompromisszumot kell találni.

Gondoljuk meg a vételt – ha csak azért vásárolnánk, mert ennél már nem lesz olcsóbb

A jövőbeni lakáspiaci trendeket igazából senki nem tudja kiszámítani. Azért kár elsietni a vételt, mert pánikba esünk, hogy kevesebbet fogunk kapni a pénzünkért, ha nem lépünk.
Azonban nem érdemes várni sem a végtelenségig amiatt, mert hamarosan olcsóbbak lesznek az ingatlanok. Ugyanis ezt senki sem garantálja. A CSOK például hatalmas piaci változásokat kellett volna hozzon, ám egyelőre a pozitív várakozások nem teljesültek, úgy tűnik, ez a lufi kipukkadt.
Jelenleg több millió forintot nyerünk a lakáshitellel, mert a pár évvel korábbi feltételekhez képest lényegesen jobbak az ajánlatok. Amennyiben emelkedni fognak a kamatok, a lakásárak lejjebb fognak csúszni, engedelmeskedve a piaci törvényeknek – és viszont.
Tehát nincs ideális pillanat – illetve van, csak bejósolhatatlan -, ha megtaláljuk az igazit, érdemes mellette dönteni.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig