Nyugdíjszámítás 2015 – legjobb nyugdíj előtakarékosság lehetőségek

A cikket eddig megtekintette 975 olvasó - 2015-05-20

Az elmúlt évek az állami nyugdíjrendszer lassú de biztos működésképtelenségétől volt hangos, nem véletlen tehát, hogy egyre többen látják be a nyugdíjcélú megtakarításokkal kapcsolatban, hogy igenis szükségesek és hasznosak. Annak érdekében, hogy a nyugdíjas években is a megszokott életszínvonalon tudjon élni, és az egészségmegőrzésre is a megfelelő összegeket tudja fordítani, érdemes már a munkával töltött évek idején, mihamarabb foglalkozni az öngondoskodás kérdésével.

2014. januárja óta az állam 20 százalékos, maximum 130 ezer forint összeggel támogatja meg a biztosítóknál kötött nyugdíjbiztosításokat. Fontos tudnivaló a kedvezménnyel kapcsolatban, hogy azt minden esetben a vezetett számlán fogják jóváírni, és nem kézhez kapják az ügyfelek.

Az olyan nyugdíj célú megtakarítási formák, mint a NYESZ számla, az önkéntes nyugdíjpénztár, valamint a megtakarítással egybekötött életbiztosítás egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, pláne, hogy a nyugdíjkorhatár egyre magasabb lesz, a nyugdíjak pedig várhatóan még kevésbé köveik majd a drágulást, mint jelenleg. Mennyi nyugdíjra számíthat? Számolja ki!

Érdemes tisztában lennie azzal is, hogy a megtakarításokhoz kizárólag a nyugdíjkorhatár elérése után ajánlott hozzányúlnia, ellenkező esetben az érvényesített adókedvezmény minden esetben elveszik, és azt vissza kell fizetni, méghozzá plusz költséggel együtt.

A biztosítók arra is lehetőséget kínálnak, hogy a hagyományos életbiztosításhoz hasonlóan szüneteltesse a díjfizetést, ha olyan élethelyzetbe került, hogy gondot okoz a rendszeres törlesztés. Ezzel a lehetőséggel általában egy-két díjfizetés terén problémamentes év után nyílik alkalom. Már a szerződés megkötésekor érdemes tájékozódnia arról, hogy milyen feltételek vonatkoznak egy esetleges szüneteltetésre, így minden információ birtokában hozhatja meg azt a döntést, amely jövője, anyagi biztonsága, és nyugodt nyugdíjas évei szempontjából különös jelentőséggel bír.

Akár az internetes kalkulációt is segítségül hívhatja mind a várható nyugdíj, mind a megtakarítással elérhető adókedvezmények kiszámításához. Gondolkodjon előre, és akár már az első néhány munkával töltött évben tervezze pénzügyeit tudatosan, következetesen! A tapasztalatok már most azt mutatják, hogy az öngondoskodásnak az elkövetkező években minden korábbinál nagyobb szerep jut majd. Tervezze pénzügyeit előre, és használja ki az állami támogatásban rejlő lehetőségeket!

 

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig