A gumiabroncs sérülései és azok kivédése

A cikket eddig megtekintette 2 933 olvasó - 2015-02-24

Egy idő után bármilyen használatban lévő tárgy elhasználódik, elkopik, főleg, ha sokszor van használatban. Ilyen az autógumi is. A kiegyensúlyozatlanság is előfordulhat, hisz köztudott, hogy ahol bizonyos alkatrészek egy tengely körül forognak, ott gyakori. Ha ezt nem orvosoljuk időben, akkor a gumiabroncs hamarabb kophat el, és ráadásul a járművünk futóműve is megsínyli.

De ezenkívül még jelentősen csökkentheti a közlekedésbiztonságot, mivel a kormány remegéséhez is vezethet, ami persze nem tesz jót kanyarodáskor. Nagyon fontos, hogy amikor észleljük a gumiabroncsok szitálását, mindenképp vigyük szervízbe és nézessük meg.

A gumiabroncs károsodásai
Könnyen megsérülhet a gumiabroncs, pláne a kátyús úton. De a padkán is, ha nagy sebességgel áthalad rajta. Sajnos ezek a sérülések sokszor nem is láthatóak. Persze a gumi rugalmas anyag, ezért általában sérülés nélkül megússza, mindössze néhány kordszál sérül csak. De idővel, ahogy folyamatosan mozgásban van a kerék, ez a kis sérülés elterjed. Idővel deformáció léphet fel a gumiköpeny oldalán, melyek egyértelmű jelei a szálszakadásnak. És ez előbb vagy utóbb durrdefekthez vezethet.

A dudor, mely az oldalfalon kitüremkedik, attól keletkeik, hogy már csak a belső légzáró tartja bent a belső levegőnyomást. Illetve a külső burkolóréteg. Ha ilyen az abroncs, akkor azonnal ráfér egy csere. Javítani nem lehet, mivel a hiba nem szépséghiba.

A kerekek kopására is nagyon figyelni kell, mivel balesetveszélyes. Ekkor is érdemes lecserélni.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig