A testi-lelki egészség titkai

A cikket eddig megtekintette 1 202 olvasó - 2016-04-06

Amikor a lélek összeroppan, a test is megbetegszik. Selye János, dr. Balázs Csaba professzorok csak két tudós a sok közül, akik évtizedek óta kutatják és alátámasztják, hogy a lelki állapotunk hatással van egészségünkre, a lelki problémák a testi betegségek eredői. Tehát a testi-lelki egészségünk megőrzése érdekében az embert, mint egészet kell kezelni, egyszerre kell foglalkozni a lelkünkkel, a testünkkel.
Azonban nagyon sokat tudunk tenni annak érdekében mi magunk is, hogy megőrizzük testi-lelki egészségünket, amelynek a titka, hogy egyensúlyi állapotba hozzuk magunkat, a testünket, a lelkünket és a szellemünket.
A testi-lelki egészség egyik titka a helyes, változatos táplálkozás és a megfelelő vízbevitel, a szükséges tápanyagok, vitaminok bevitele, hiszen ebből épül fel a testünk, ezek nélkülözhetetlenek szervezetünk jó működéséhez. A másik fontos alappillér a rendszeres mozgás, amely amellett, hogy serkenti a vérkeringést és kedvező fiziológiai hatása van, segít a kikapcsolódásban, a mindennapi stressz és feszültség levezetésében.
Fontos titka a hosszú, egészséges életnek a pihenés, az alvás is, hiszen szervezetünk éjszaka, alvás közben regenerálódik, töltődik.
Lelkünket pedig többféleképpen is egyensúlyba hozhatjuk. Nap mint nap rengeteg inger, hatás, érzés ér bennünket, amelyeket szinte időnk sincs feldolgozni, ezért szorongunk, feszültek vagyunk, nem tudjuk sokszor átadni magunkat a boldog, vidám pillanatoknak. Lelki egészségünket segíti a meditáció, séta a természetben, a napsütésben, de egy lazító masszázs, jóga is nagyon hatásos lehet. Adjunk időt és lehetőséget magunknak, a lelkünknek, hogy feldolgozzuk és a helyén kezeljük mindazt, ami a hétköznapok rohanásában ér bennünket.
Gondolkozzunk pozitívan, a szép, jó dolgokra koncentráljunk, értékeljük az apró boldog, szép pillanatokat.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig