Adózás az online használt tárgyak eladása után

A cikket eddig megtekintette 1 758 olvasó - 2015-10-24

Tele van a ruhatára, a padlása nem használt ruhákkal, tárgyakkal? Feleslegessé vált valamelyik bútora? De nem akarja kidobni a kukába, hanem szeretné pénzzé tenni? Erre nyújt segítséget a most már teret hódító online börzék, eladó oldalak.

Azonban körültekintően kell megválasztani, mit és hogyan árusítunk. Hiszen, ha szigorúan vesszük, értékesítést végzünk ilyenkor, ami ugye adóköteles lehet.

A Kúria 2013. decemberben meghozott döntéséből kiderült, hogy az ingóságok rendszeres, ellenérték fejében végzett értékesítéséből eredő bevétel az összevont adózás alá tartozó jövedelembe beleszámít.

Sok emberben, főként édesanyák esetében felvetődik a kérdés, hogy a gyermek kinőtt ruháinak árusításából befolyt kis összeg után is adózni kell-e.

Számukra kedvező a Kúria döntése, hiszen ha a magánszemély saját tulajdonában lévő kinőtt ruhát, felesleges bútort, használati cikket, stb. értékesítenek az egyes online felületen, akkor kell bevallaniuk és adózniuk utána, ha ezen eladott tárgyak, ingóságok értéke meghaladja a 600 ezer forintot. Ha ezt az összeget nem haladja meg a bevétel, akkor az nem tartozik bele az üzletszerű értékesítés körébe.

Viszont gazdasági tevékenységnek minősül és adókötelezettséget von maga után, ha az illető életvitelszerűen, üzleti céllal, esetleg ellenérték nélkül, vagy felvásárlással megszerzett ingóságokat árul. Ez bejelentési kötelezettséggel jár és adózást von maga után.

A NAV rendszeresen ellenőrzi az internetes, használt tárgyak kereskedésével foglalkozó oldalakat, illetve felhasználókat, és ha arra utaló nyomot és bizonyítékot talál, hogy valaki üzletszerű értékesítést folytat, de nem tesz eleget ahhoz kötődő kötelezettségeinek, eljárást indíthat az illető hirdető ellen. Tehát érdemes körültekintően használni az online fórumokat, ha pénzzé szeretnénk tenni megunt, feleslegessé vált ruháinkat, technikai felszereléseinket.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig