Alumínium vagy műanyag redőny? Nem könnyű választani!

A cikket eddig megtekintette 27 olvasó - 2019-11-25

Redőnyvásárlás esetén az egyik első és legfontosabb eldöntendő kérdés, hogy milyen anyagból legyen leendő külső tokos árnyékolónk. Az utóbbi évtizedekben ugyanis jelentős fejlődésen ment át ebben a tekintetben az iparág, így míg annak idején kizárólag a fából készült redőnyök uralták a piacot, addig mára ezek szinte teljesen eltűntek, a helyüket pedig műanyag és alumínium társaik vették át.

Bár az árnyékolási teljesítmény tekintetében egyik sem jobb a másiknál, azonban mégis vannak olyan tényezők, melyek fontosak lehetnek a választásban, továbbá elengedhetetlen a mérleg nyelvére tenni őket, hiszen a redőnyök ma már otthonunk többfunkciós kiegészítői, ezáltal nem csak arra valók, hogy nyáron árnyékoljanak, esténként pedig védelmet biztosítsanak magánéletünknek. Lássuk ennek fényében, hogy az alumínium vagy a műanyag redőny lesz-e a jó választás?

Amiben teljes a hasonlóság

Hogy rögtön leegyszerűsítsük a helyzetet, rengeteg tényező van, amit nem kell figyelembe venni az alumínium vagy a műanyag redőnyök közti választásakor, mert a két típus általában teljesen megegyezik ezen a téren. Ilyen például a tokszerkezeti kérdés! Mindkét árnyékoló kérhető külső- és vakolható tokos kialakítással is, noha általánosságban kijelenthető, hogy aki az olcsóbb, utólagos megoldásokat keresi, annak inkább a kívülre felszerelhető műanyagok, aki pedig a tartósabb, jobb hőszigeteléssel rendelkező alternatívákat, az inkább a burkolható alumínium termékek közül válogat. A tokszerkezet viszont nem jelent majd kompromisszumot, mint ahogyan például a méret sem!

Ugyanez mondható el a redőny színezhetőségéről. Mind a műanyag, mind az alumínium árnyékolók a szivárvány szinte minden árnyalatában pompázhatnak, miközben alkalmazhatunk különféle kombinációkat, kontrasztba állíthatjuk a szerkezetet a homlokzattal, de akár teljesen homogén felületet is kialakíthatunk vele. A határ a csillagos ég, korlátokat pedig legfeljebb a pénztárcánk állíthat, illetve az ízlésünk, hiszen sokak szerint a színek lényegesen harsányabban, tartósabban és mutatósan megmaradnak az alumínium megoldásokon, sőt nehezebben kezdi ki őket az UV-sugárzás is.

Ma már a motorizálás tekintetében sincs sok különbség a két típus között. Bár tény és való, hogy az alumínium redőnyök egyszerűbben szerelhetők elektromotorral, sőt a masszív szerkezetük miatt sokkal jobban bírják a mozgatásból fakadó terhelést, de amennyiben műanyagból sem érjük be az olcsóbb kategóriával, ott sem okozhat már problémát ez a tulajdonság. Mindössze arra kell figyelni, hogy a palást szélén megtalálható legyen egy rögzítő szerkezet, ami meggátolja a redőnylécek oldalirányú elcsúszását. A motoros redőnyök bár minden esetben extra költségeket jelentenek, kényelmük és automatizálási lehetőségük miatt – gyakorlatilag önműködő okos árnyékolóvá tehetők – érdemes elgondolkodni ennek a konstrukciónak a kiépítésén.

Amiért érdemes mérlegelni a döntésünket

Sajnos hazánkban is eluralkodott az elmúlt évtizedekben az a tévhit, miszerint az alumínium redőny felesleges és drága, hiszen a műanyagok olcsóbbak és ugyanazt tudják. Tévedés! Bár a fentiekben is kiemeltük már több előnyüket, érdemes azért tisztába tenni velük kapcsolatban még néhány pozitívumot, mindenekelőtt például az ár kérdését.

Bár papíron az alumínium redőnyök árai valóban drágábbak egy kicsit, azonban rendszerint olyan olcsó kategóriás műanyag típusokkal vetik össze őket ezen a téren, melyek egyáltalán nem alkalmasak a mindennapi tartós használatra. Ha ugyanis műanyag redőnyből szeretnénk egy jobb típust vásárolni, akkor ugyanúgy ki kell nyitnunk a pénztárcánkat, és a magasabb árkategóriából választani magunknak, amivel a kettő közti különbség ezen a téren gyakorlatilag minimalizálódik. Magyarul átértékelendő lesz az, hogy elköltsünk még pluszban néhány ezer forintot, de cserébe egy sokkal masszívabb és garantáltan tartósabb, évtizedekig megfelelő teljesítményt nyújtó árnyékoló kerüljön nyílászáróinkra.

Merthogy az alumínium redőnyök fémből készülnek, ezáltal jobban bírják a megpróbáltatásokat, nehezebben kezdi ki őket az időjárás, így még heves jégesőben is legfeljebb meghorpadnak akkor, amikor a műanyag palástok kilyukadtak vagy millió darabra törtek. Viharokban tehát a masszívságuk óriási előny, de érdemes kiemelni otthonunk vagyonvédelmét is, hiszen egy feltolást gátló szerkezettel, vagy egy erős fékkel ellátott redőnymotorral betörő legyen a talpán, aki képes lesz áthatolni a leeresztett lamellákon.

Mint említettük, az árnyékolási teljesítmény tekintetében az alumínium és a műanyag redőnyök nem különböznek egymástól, azonban a hőszigetelés tekintetében érdemes jobban átgondolni döntésünket. Míg a műanyag lécekben ugyanis rendszerint csak levegő található, addig az alumínium lamellákba egy speciális töltőanyag kerül, melyek télen és nyáron egyaránt magasabb szintre növelik otthonunk szigetelését, illetve komfortértékét. A melegebb időszakokban így nemcsak a napsütést zárják ki teljesen, de mindemellett a sugárzó meleget is visszavetik már a nyílászárókon kívül, míg télen egy extra légréteget biztosítanak az ablakok előtt, így a kinti hideg és a benti meleg levegő közti hőcsere ezeken az érzékeny felületeken sokkal nehezebben megy majd végbe.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig