Bedugult a füle és viszket? Ne halogassa a kezelését!

A cikket eddig megtekintette 1 354 olvasó - 2017-02-26

Eldugult a füle, és lassan már alig hall vele? Folyamatos viszketést és feszítő érzést tapasztal? Ha a füldugulás témája kerül szóba, akkor legtöbben a tisztálkodás hiányára gondolnak. Tény viszont, hogy a kettőnek nincs egymáshoz köze. A fülzsír természetes és alapesetben jótékony anyag, hiszen védelmet biztosít a hallójárat számára és fenntartja annak savas kémhatását. A hőmérséklet, egyes baktériumok elszaporodásának, vagy egyszerűen csak genetikai tényezőknek hatására azonban felborul a pH érték, és akár a fülzsír természetes távozása is nehézkessé válhat.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szervezet elsavasodása is hatással van a hallójárat állapotára. Napjainkban sokat hallani arról, hogy a helytelen táplálkozás és az egészségtelen életmód a szervezet elsavasodását vonja maga után. Amennyiben rendszeresen eldugul a fülünk, akkor érdemes arra is gondolni, hogy esetleg a háttérben éppen életmódbeli tényezők állnak. Előfordulhat az is, hogy a hallójárat szűkebb az átlagosnál, és nem tud rajta keresztül megtörténni a fülzsír természetes öntisztulása. Mi a teendő ilyenkor? Hogyan szabadulhatunk meg a problémától, mely akár a fül teljes eldugulásával is járhat?

A fülpiszkáló használata a lehető legrosszabb választásnak bizonyul, ugyanis azzal csak még mélyebbre toljuk a fülzsírt. Otthon szinte lehetetlen megszüntetni a makacs eldugulást, erre való a magánrendelés, ahol a szakember pillanatok alatt megoldja a bajt. A hagyományos rendelések alkalmával sokszor órákat kell sorban állni, és nem ritka az sem, hogy ez idő alatt összeszedünk valami fertőző betegséget a váróteremben. Ha szeretnénk ezt elkerülni, és szoros időbeosztásunknál fogva nem engedhetjük meg magunknak a hosszas várakozást sem, akkor érdemes magánklinikát választani füldugulás esetén is.

A fülzsír okozta dugulást egyszerű fülmosással szünteti meg a szakember, s így néhány perc alatt megszabadulhatunk a problémától. A napjainkban megelőzés gyanánt sokszor ajánlott fülgyertyával érdemes óvatosan bánni, ugyanis nagyobb bajt okozhatunk vele, mint amennyi haszna lenne. Az életmódra, a szervezet elsavasodásának megelőzésére azonban érdemes figyelni. Ha ennek ellenére is gyakran eldugul a fül, akkor egyszerűen fogadjuk el, hogy egyéni adottságaink miatt időnként szakember által végzett fülmosás szükséges. Azt a tévhitet pedig mindenképp felejtsük el, hogy a tisztálkodás hiányára lenne visszavezethető a kórkép. Fontos tudni, hogy a túlzott fültisztítással éppen az ellenkező hatást érhetjük el, és felboríthatjuk az érzékeny pH-értéket. Alapesetben természetes úton kiürül a fülzsír, ám ha ez elmaradna, akkor érdemes rásegíteni fül-orr-gégész szakember segítségével.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig