Botulizmus avagy ételmérgezés, ételfertőzés

A cikket eddig megtekintette 959 olvasó - 2014-11-18

Nagyon fontos az élelmiszerek megfelelő tárolása, konzerválása. Ha ez nincs, könnyen kaphatunk fertőzéseket, betegségeket.

A botulizmus egy ritka, de súlyos állapot, melyet a clostridium botulinum baktérium okoz. Több formája is ismert. Például a csecsemő botulizmus. És ez fordul elő a leggyakrabban.

Clostridium botulinum baktérium spóra nő a baba bélrendszerében. Ez általában 1 és 2 éves kor között szokott előfordulni. Majd van az élelmiszer eredetű botulizmus. Itt a káros baktériumok jól megélnek és termelnek toxint, ahol kevés az oxigén, mint például a konzervekben. És végül a seb okozta botulizmus is elég veszélyes. Ha ezek a baktériumok egy vágás okozta sebbe költöznek, akkor ott nagy fertőzést végeznek.

Az élelmiszer eredetű botulizmus az étkezés után 18 és 36 óra után jelentkezik, de van olyan is, hogy néhány órától néhány napig is, attól függően, hogy mennyi toxin kerül a szervezetbe. A tünetei pedig lehetnek nyelési nehézség, szájszárazság, arcgyengeség mindkét oldalon, lankadt szemhéjak, hányinger, hányás és hasi görcsök valamint bénulás.

Ha a csecsemő botulizmusnál, a méznél problémák lehetnek, az már általában a 18-36 óra után kezd hatni, mivel a toxin belép a baba testébe. A tünetei lehetnek például székrekedés, gyenge kiáltás, ingerlékenység, nyáladzás, lankadt szemhéjak, nehézség szopáskor vagy etetéskor és bénulás.

Bizonyos tünetek hiányoznak a botulizmusnál, mint például a vérnyomás nem emelkedik vagy a szívfrekvencia, és nincs láz. Azonban a láz néha előfordulhat a seb okozta botulizmusnál.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig