Egy félelmetes jelenség, a tornádó

A cikket eddig megtekintette 2 006 olvasó - 2014-11-16

Amerikában elég gyakori vendég, de mostanában már kis hazánkban is megfordul néhányszor egy-egy tornádó kezdemény. De mi is az tulajdonképpen? Mit érdemes tudni róla?

Tornádó előfordulhat zivatarnál és jégesőnél egyaránt. Leggyakoribb előfordulása az Egyesült Államokban van, akár 1000-szer egy évben. Szimpatikus helyei Kelet-Dél-Dakota, Nebraska, Kansas, Oklahoma, beleértve Texas északi és keleti részeit is, valamint Colorado pedig az úgynevezett tornádó sújtotta terület, mert ott fordulnak meg a legerősebb és legpusztítóbbak. Sajnos évente több, mint 80 ember hal meg tornádók miatt, és a sebesültek is 1500 fölött vannak.

A tornádók sebessége és iránya a szél határozza meg, mely örvényleni kezd vízszintes irányban, és így keletkezik ez a pusztító örvény. Majd fokozatosan növekedésnek indul függőleges irányban, közben lassan emelkedik, míg eléri a viharfelhőt.

Azt mondják, hogy összefüggésben van a nyári és a tavaszi zivatarokkal, de ez nem igaz. Tény, hogy bármikor kialakulhat tornádó, nincs évszakhoz és zivatarokhoz kötve.

Elég gyorsan mozog, 16-32 km sebességgel halad óránként. De nem nagy távolságokat tesz meg. Viszont, ahol elhalad, nagy pusztítást tud végezni.

Pontosan megjósolni előre a tornádó kialakulását, nem nagyon lehet. Csak találgatni lehet, hol fog kialakulni. Legjobb, ha a józan paraszti eszünkre hallgatunk, és ha sötét felleget pillantunk meg az égen, melynek zöldes színe van, esetleg egy szupercellára hasonlít, valamint esik a jégeső elég intenzíven, akkor gyanakodhatunk tornádóra.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig