Élősködők kedvenc helyei a lakásban

A cikket eddig megtekintette 1 517 olvasó - 2014-11-16

Mindent megteszünk a lakásunk tisztán tartására. De vajon tényleg mindent? Mert akadnak helyek, melyeket különösen nagyon szeretnek az apró vagy esetleg a nagyobb élősködők.

Gyakran porszívózunk, mivel szeretjük az atkamentes környezetet. De a porzsákot is tisztítani kell időközönként, különben elszaporodnak ezekben az atkák. A padló repedéseiben is elbújhatnak az atkák, pókok, bolhák meg a különféle gusztustalan rovarok. Rendszeres tisztítás arra is ráfér, esetleg porszívózás is.

A molylepkék kedvenc helye a ruhásszekrény. Imádják a természetes anyagokat, például a gyapjút. Védekezni ellenük a levendulával lehet. Egyszerűen szerezzünk egy csokorra valót, és akasszuk a szekrényünkbe. Ez távozásra készteti a molyokat egy idő után.

Az ágy keretének a repedéseiben megbújhatnak az ágyi poloskák, melyek éjszaka indulnak vadászatra. Ellenük az ágyi poloskairtó szerrel lehet hatékonyan védekezni. De a kárpitozott bútorokat is tisztítani kell sűrűn, mert ott is előfordulhatnak poloskák, meg még más apró élősködők.

A meleg, párás helyeket nagyon kedveli a csótány. Főleg a konyhában szokott előfordulni, a sötét helyeken. Ha mindig tisztaságot tartunk, megakadályozhatjuk az elszaporodását.

A morzsás helységeket kedvelik a hangyák, ahol nem nagyon takarítanak, söpörnek fel. Ezért étkezés után mindig ajánlatos felsöpörni, esetleg felmosni a padlót.

A pókszázlábú nem túl bizalomgerjesztő a hosszúsága és a sok lába miatt. Leginkább a fürdőszobában, a mellékhelységben valamint a konyhában szeret elidőzni a magas páratartalom miatt. Rendszeres tisztán tartásuk a helységeknek megakadályozza a rovar bejövetelét és elterjedését.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig