És Ön miből fogja megvenni első lakását? A lakástakarékpénztár segíthet.

A cikket eddig megtekintette 737 olvasó - 2016-05-11

Gondolkodott már azon, hogy milyen lehetőségei vannak a saját otthon megteremtésére? Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan nem rendelkeznek azzal az önerővel, amely a lakáshitel felvételéhez szükséges. A helyzet csak bonyolódik, ha albérleti díj havi rendszerességgel növeli a kiadásokat, hiszen így igencsak nehéz félretenni, tervezhetően takarékoskodni. De vajon azt jelenti ez, hogy le is kell mondani a saját lakás megvásárlásának lehetőségéről? A megfelelő anyagi háttér hiányában is létezik megoldás a problémára, ráadásul állami támogatást is igénybe lehet venni. Nem más ez, mint a lakástakarék, mely többféle konstrukcióban elérhető napjainkban.

A megtakarítási rész alapvetően a befizetett összegekből, a betéti kamatból és a mindezek mellé igényelhető harminc százalékos állami támogatásból áll. A befizetés akár néhány ezer forint is lehet, így biztosan nem fogja megterhelni a családi kasszát a kiadás. A megtakarítási időszak lejártát követően lehetőség nyílik a kedvezményes lakáshitel felvételre, s ilyen módon megoldható a saját otthon megteremtése. Amennyiben a lejárat előtt lenne szükség a pénzre, úgy kivehetjük azt, ám azzal mindenképpen számolni kell, hogy ekkor a befizetések után évente járó harminc százalékos állami támogatást elveszítjük.

A lakástakarék nem csak akkor lehet hasznos, ha ingatlant szeretnénk vásárolni, hanem egyéb lakáscélú megtakarítás esetén is ajánlott. Felújításra, bővítésre, korszerűsítésre is fordíthatjuk a pénzt, ráadásul önerőként is használható olyan speciális hitelekhez, melyek kifejezetten ezeket célozzák. A tetőtér beépítése, a nyílászárók cseréje, vagy például a fűtéskorszerűsítés, és a hőszigetelés olyan feladatok, melyek nem csak sok munkával, de bizony rengeteg kiadással is járnak. Fontos tehát, hogy időben elkezdjünk takarékoskodni, hiszen az ingatlan használatával időről-időre felmerülnek a felsorolt teendők.

Lakástakarék iránt érdeklődve megéri segítségül hívni a világhálót, ahol független szakemberek kínálják szolgáltatásukat. A megfelelő profi nem csak elkalauzol a témát illetően, de segít megtalálni az egyéni igényeknek maximálisan megfelelő ajánlatot. A lakastakarekpenztarak.hu segít megalapozni az első otthonának pénzügyi alapjait, hogy a saját lakás és az otthonteremtés többé ne csak álom legyen.

 

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig