Esőerdei kis kiruccanás

A cikket eddig megtekintette 938 olvasó - 2014-11-16

Látogassunk el az erdőkbe, egész pontosan az esőerdőkbe, és nézzük meg, mi ott a helyzet. A helyszín Dél-Amerika, az megfelelő is lehet.

Brazíliában, mely otthont ad a Föld esőerdői 30 százalékának, több mint 50.000 négyzet mérföld esőerdő elveszett az erdőirtás következtében. Biológusok kezdenek aggódni, mi lesz ennek a következménye hosszú távon.

Szárazság lehet az egyik. Néhány esőerdő, köztük az Amazon, is már tapasztalja a szárazságot. Ez valószínűleg az erdőirtás következménye, és persze a globális felmelegedéstől is lehetséges.

Erőfeszítéseket tesznek, hogy kevesebb erdőirtás következzen be, de sajnos kevés sikerrel. Mert fára mindig szükség van, és persze azokra is, amit a kivágott fákból készítenek.

Az esőerdőkben a növények engedik a vizet a légkörbe, ezt a folyamatot párologtatásnak nevezzük. A trópusokon minden fa 200 gallon vizet ad le évente, vagyis 760 litert. A nedvesség segíti létrehozni a felhőzetet. Ezek a felhők akkor is ott vannak, ha nem esik az eső, mert segítik megtartani a megfelelő nedvességet.

A növények eléggé közel nőnek egymáshoz, és küzdeniük kell az állandó fenyegetés ellen, például rovarok és ragadozók ellen. Bizonyos növényeknek vannak olyan vegyi anyagaik, melyeket a kutatók felhasználnak orvosságként például.

Már számos rákellenes gyógyszert készítettek az esőerdei növények felhasználásával. De még mindig kutatnak, fejlesztenek. És a HIV kezelésére is keresnek orvosságot.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig