Ezért fontos a horgászorsó karbantartása

A cikket eddig megtekintette 1 523 olvasó - 2015-01-07

A természet, a vizek és a horgászat szerelmesei telente csak ritkán jutnak el horgászni, ám az otthon melegében töltött idő is lehet hasznos. Az első tavaszi horgásztúrákra felkészülve érdemes ilyenkor elintézni azokat a karbantartási teendőket, amelyek szükségesek a felszerelés állapotának megőrzéséhez. Erre nyaranta nem mindig van idő, hiszen ha az időjárás megfelelő, akkor természetes, hogy inkább a vízparton töltik a horgászok az időt, mintsem az orsóval és a többi felszereléssel bíbelődve.

Fontos tudni, hogy még a legmodernebb horgászorsók esetében is szükséges a karbantartás, hiszen ezzel nem csak az állagmegőrzésről gondoskodhatnak gazdáik, de arról is, hogy tökéletesen funkcionáljanak azok a következő bevetés alkalmával. Lehetőség van természetesen arra, hogy szervízre bízzuk a feladatot, de néhány alapvető eszköz segítségével magunk is nekiláthatunk a tisztításnak, karbantartásnak. 

Amennyiben maradt volna az orsó külsején olyan szennyeződés, mint sár, homok, halnyálka, etetőanyag, vagy olaj, akkor kezdjük ennek eltávolításával a munkát. A makacs szennyeződéseket érdemes lepermetezni vízzel, és állni hagyni, úgy könnyebben megy majd az eltávolítás.

Az olajozás, a filckorongok cseréje és a beszáradt szennyeződések eltüntetése hasznosnak bizonyul, ám amiről semmiképpen nem szabad elfeledkezni, az a lassú, körültekintő szét-, és összeszerelés. Az interneten képekkel, videókkal ellátott segítséget is találni azok számára, akik először döntenek úgy, hogy szétszerelik orsójukat. Ha van rá mód, először egy régebbi darabbal kezdje, mely során kitapasztalhatja a műveletet.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig