Ezért vált még az idén műanyag ablakra

A cikket eddig megtekintette 1 443 olvasó - 2016-02-15

Vannak pártolói, ellenzői és és vannak, akik nem ismerik; a műanyag ablak megváltoztatta, amit eddig a nyílászárókról tudtunk. De vajon eleget tudunk-e róluk?

A műanyag ablak ma a leggyakrabban alkalmazott nyílászáró; legyen szó akár új lakóingatlanról, akár lakásfelújításról, ezek a nyílászárók széleskörűen alkalmazhatók a legkülönbözőbb igények esetén is.

A műanyag ablakokat szinte minden esetben a hagyományos faablakokkal hasonlítjuk össze; a két szereplőn kívül gyakorlatilag csak az alumínium keretes megoldások vannak jelen a forgalomban, de ez utóbbival csak nagyon ritkán találkozunk – írja a muanyagnyilaszaroarak.hu

Fókuszban a kinézet

A műanyag ablak ellenzői a legtöbb esetben a vizuális hatást érzik természetellenesnek; való igaz, hogy a fehér műanyag ablakok másféle megjelenést kölcsönöznek a nyílászáróknak, ezáltal az egész lakóépületnek, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a minden egyes műanyag ablak esetén rendelkezésre áll a fóliázás lehetősége. A fóliázás egy speciális anyaggal történik, amely a fa természetes hatását kölcsönzi a műanyag ablaknak; az eljárás alkalmazható a külső és a belső felületen is. A mai modern fóliák már annyira természetes hatást keltenek, hogy a kevésbé szakavatott szemek már nem is látják a különbséget a fóliázott műanyag ablakok és az eredeti faablakok között.

A fóliázásnak köszönhetően a műanyag ablakok kiválóan alkalmazhatók régi díszített házak vagy egységesített társasházak esetében is.

Hőszigetelés mindenekelőtt

A hőszigetelő képesség minden külső nyílászáró esetében kiemelt figyelmet érdemel; szinte minden esetben az ablakok jelentik a lakás leggyengébb pontjait, vagyis az ablakokon keresztül szenvedjük el a legnagyobb hőveszteséget. Ha a téli fűtési időszakban készítünk egy hőtérképes vizsgálatot, magunk is felfedezhetjük a lakóingatlan gyenge pontjait.

Természetéből adódóan minden fűtött lakóingatlan az ablakokon keresztül veszíti a legtöbb hőenergiát, így az energiatakarékosság sarkalatos pontját képezi az ablakok úgynevezett hőátbocsátási tényezője; minél gyengébb egy ablakfelület hőszigetelő képessége, annál nagyobb a hőátbocsátási tényező. Ezt régebben K-, újabban inkább U-értékként emlegetjük.

A pontosság érdekében el kell mondani, hogy az ablakok esetében rendszerint két különböző U-értéket különböztetünk meg; az Ug-érték kizárólag az üvegfelületre vonatkozik, az U- vagy Uw-érték viszont a teljes ablakra (az üvegfelületre és a keretre).

A régi klasszikus faablakok U-értéke nagyjából 2,5-2,8 között változott. A mai modern műanyag ablakok esetében általában U=1,0 értékről beszélünk, de a háromüveges, sokkamrás kerettel rendelkező műanyag ablakok képesek elérni az U=0,5 értéket is. A számbeli különbségek jól érzékeltetik az energiatakarékosság lehetőségét.

Vetemedik és sárgul vagy örökös?

A műanyag ablak várható élettartama csupán gyártói és szakmai vélemények alapján látható előre; a modern műanyag ablakok csak az utóbbi években kerültek forgalomba, így ezekkel kapcsolatban messzemenő következtetéseket nem vonhatunk le. Az első generációs műanyag ablakok esetében valóban előfordultak kisebb deformációk, illetve a műanyag színe is megváltozhatott; a korábbi évtizedekben egyes műanyagok gyúlékonyságát brómmal ellensúlyozták, amelynek molekulái a természetes UV-fény hatására felbontják a gyártás folyamán kialakult kémiai kötéseket és oxidáció jön létre. Ez a kémiai folyamat a műanyag sárgulásához vezet.

Szerencsére ma már más típusú műanyag felhasználásával készülnek az ablakok, így a sárgulás problémája reményeink szerint hosszú távú használat esetén sem áll fenn.

 

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig