Fajok halnak ki, avagy jön a hatodik tömeges kihalás?

A cikket eddig megtekintette 1 496 olvasó - 2014-11-16

A Föld történetében eddig ötször körülbelül a háromnegyede minden élő fajnak eltűnt egy rövid ideig. Ezek a tömeges kihalási események különböző időszakokban következtek be. A bolygó ökológiai változása miatt történtek meg ezek a kihalások. Nyomokat is hagytak, például a kőzetekben. Ma is fenyegeti a földet az emberi tevékenység által, mégpedig soha nem látott mértékben.

A fák nekünk oxigént lélegeznek. És csökkentik a szenet a levegőből. Ez a szén is hozzájárul a globális felmelegedéshez. A növények tisztítják a levegőt és a vizet a szennyezőanyagoktól. Az állatok folyamatosan széthordják a magokat, hogy virágozzon az erdő. A széleskörű élő erőforrások kiszolgálnak minket, embereket, ételt, menedéket és gyógyszert adnak számunkra.

Sajnos a biodiverzitás, vagyis a biológiai sokféleség rohamosan csökken (elsivatagosodás, túlnépesedés, erdőirtás, légszennyezés, klímaváltozás). A biodiverzitás az ökoszisztémák stabilitásához járul hozzá. Segítségével az ökoszisztémák önszabályozó rendszerekként tudnak működni.

Még korai lenne kijelenteni, hogy a Föld egy hatodik tömeges kihaláson megy keresztül. De, ha a jelenlegi arányok szerint több faj hal ki, így sajnos 300 év alatt elérkezhetünk a tömeges kihalásokhoz.

Nekünk, embereknek az a feladatunk, lépéseket kell tennünk, hogy csökkentsük a kockázatot. Például úgy, hogy a természet erőforrásait hatékonyabban használjuk ki. Képesek vagyunk megőrizni az ökoszisztémákat, hogy azok továbbra is biztosítani tudják  számunkra a szolgáltatásaikat.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig