A fogciszta eltávolításának menete

A cikket eddig megtekintette 2 olvasó - 2022-10-11

Ijesztőnek tűnik. A legtöbben félnek a fájdalomtól. Mivel azonban már önmagában is fájdalmat okoz, így adott esetben a mihamarabbi kezelés nélkülözhetetlen. Igen, nem más ez, mint a fogciszta. Mi is ez tulajdonképpen? Hogyan történik eltávolítása? Mire lehet számítani a kezelés alatt és azt követően? Cikkünkben ilyen kérdéseknek járunk utána.

A fogciszta egy folyamatosan növekvő, folyadékkal teli tok. Egyfajta daganatként képzelhetjük el, de ez minden esetben jóindulatú képződmény. Ennek ellenére fontos, hogy megszabaduljunk tőle, megelőzve ezzel a komolyabb fogászati problémákat. Az állcsontban jelen levő ciszta ugyanis a csont elsorvadását hozhatja maga után, de a foggyökér csúcsánál levő ciszta is fájdalmas lehet, sőt, a fogak összetorlódásával is járhat.

A fájdalom, enyhe nyomás-érzés sosem jó jel. Az erős fájdalom már arra utal, hogy a folyamat igencsak előrehaladott állapotban van, és a beavatkozás mihamarabb szükséges. A fog alatti ciszta eltávolítása gyakran az érintett fog eltávolítását is jelenti. Egyfajta megoldást kínál a foggyökér csúcsának un. amputációja, vagy más néven a gyökércsúcs-rezekció. Ilyenkor a fogorvos a cisztával együtt távolítja el a gyökércsúcsot, ezzel a fog megtartható és konzerválható.

Mint a korábbiakban már említettük, az állcsontban is jelen lehet ciszta, ettől műtéti úton szabadulhat meg a páciens. Az ilyen cisztát felnyitják, majd a folyadék abból távozik, és így a fájdalmas, feszítő érzésnek is búcsút lehet mondani. Bár ezek a kezelések elsőre ijesztőnek tűnhetnek, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az érintettek kevésbé élik meg negatívumként az ilyen eljárásokat, mint azt hitték. A megfelelő környezet, a megbízható szakember és az emberközpontú, empatikus hozzáállás sokat segíthetnek abban, hogy kevesebb félelemmel ülj be a fogászati székbe.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a rendszer fogorvos látogatás szükségességét. Az ilyen kontrollok alkalmával eltávolítható a fogkő, elvégezhető az esetlegesen szükségessé váló fehérítés, és a fogszuvasodásnak is elejét lehet venni már a legkisebb szuvasodásra utaló jelnél. A feszítő érzés, a vérző fogíny mind arra utalhatnak, hogy valami nincs rendben. Ilyenkor a képalkotó vizsgálatok segítséget nyújthatnak, és a saját fog megőrzésével, gond nélkül kezelhető bármilyen felmerülő probléma.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig