Gázkazánok összehasonlítása egy helyen

A cikket eddig megtekintette 21 olvasó - 2020-05-17

Végre eljutott az építkezés abba a szakaszba, amikor a fűtési megoldásról kell dönteni? Lakáskorszerűsítés előtt áll, és a fűtési rendszer felújítása az elsődleges cél? A kazán kiválasztása vagy cseréje komoly döntés, mely nem csak anyagi befektetéssel jár, hanem évekre meghatározza az ingatlan kényelmes használatát. A választást már csak az is megkönnyíti, hogy napjainkban a kondenzációs technológia az elterjedt, és egyértelműen e mellett éri meg letenni a voksot.

Nem elég azonban, ha az tisztázódott, milyen technológia az ideális. Ezen belül is minden korábbinál szélesebb választékkal találkozhatunk, és nem csupán a márka szempontjából. Fontos, hogy figyelembe vegyük a teljesítményt, az energiaigényt, de az időtálló minőség és a szervizhálózat elérhetősége sem elhanyagolhatóak.

Zárt vagy nyílt égéstér?

A nyílt égésterű berendezések lényege abban rejlik, hogy a berendezés helyiségének levegőjéből kapja az oxigént. Ennek azonban megvan az a veszélye, hogy a lakásba akár szén-monoxid is kerülhet. Éppen ezért érdemel inkább megfontolást a zárt égésterű kazán, mely az ingatlanon kívülről jut oxigénhez. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a vonatkozó jogszabályokat mindenképpen tartsuk szem előtt, hiszen ezek befolyásolhatják, hogy van-e mód a nyílt égéstérrel rendelkező kazán beszerelésére. Ebben szakember segítségét érdemes kérni.

Miért népszerű a kondenzációs kazán?

Ha nagyon egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, akkor azt mondanánk, hogy a füstben levő hőenergia is felhasználásra kerül a kondenzációs kazán esetében, tehát energiatakarékosabbnak bizonyul az. Persze nem elhanyagolható az sem, hogy esetében környezettudatos módon történik a fűtés megvalósítása, hiszen kevesebb káros anyag kerül a levegőbe. A tapasztalatok azt mutatják, hogy legtöbbször a padlófűtés vagy a falfűtés mellett teszik le a voksot az érdeklődők. Ilyen módon, nagy felületen történik a fűtés, hatékonyabban érhető el a kívánt hőfok és a fogyasztás is csökkenthető.

Nem mindegy a szigetelés!

Legyen szó bármilyen fűtési berendezésről, optimális eredményt csak akkor várhatunk attól, ha az ingatlan szigetelése minden szempontból rendben van. A kondenzációs kazánok esetében is érdemes erre fokozott figyelmet fordítani, hiszen amit használatukkal megtakaríthatunk, az a nem megfelelő szigetelés miatt plusz költségekkel járhat. A leggyakoribb probléma a falak hiányos szigetelése, átnedvesedése, és a mindezekkel együtt járó penészesedés folyamata. A régi ablakokat is célszerű lecserélni az ingatlan korszerűsítése során, hiszen azokon keresztül is sok hő távozhat a szabadba.

Mekkora teljesítmény szükséges a háztartások számára?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a jellemző kiemelt szereppel bír a választáskor. A Leggyakrabban a 18,24,28, és 30 kW-os berendezésekre esik a választás. Mielőtt azonban találomra letennénk valamelyik mellett a voksot, mindenképpen konzultáljunk épületgépész szakemberrel. Segítségével kiszámolható, hogy az ingatlan mennyi hőszükséglettel rendelkezik. Ez akkor is lényeges, ha nem építkezésről, hanem mindössze egy kazáncseréről van szó. Nem érdemes ezen spórolni, ugyanis egy rossz döntésnek hosszú évekig ihatjuk a levét.

Tudta, hogy a meleg víz előállítása nagyobb teljesítményt igényel, mint a fűtés? Természetesen ez attól is függ, milyen szaniterek kerültek beépítésre a fürdőszobában. Az extra hidromasszázs zuhanyzók rendszerint sok vizet használnak, tehát erre a vízmelegítés, és így a kazánválasztás során is figyelni kell.

Milyen márka a leginkább megbízható?

Ma már többféle gázkazán típus közül is lehet válogatni a neten összehasonlíthatja őket. A márkák közötti választáskor elsősorban igényeinket és anyagi lehetőségeinket vegyük górcső alá. Így sikerülhet egyfajta kompromisszumos megoldást találni, mely belefér a büdzsébe, de ugyanakkor az ingatlan adottságainak is maximálisan megfelel.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig