Hogyan lehetséges a telket átminősíteni lakóingatlanná?

A cikket eddig megtekintette 8 971 olvasó - 2014-11-25

Néhány éve már a telken lakunk, hisz szinte olyan, mintha az otthonunk lenne. Teljesen összkomfortos, takaros kis házikó. Mindennel felszerelve, ami a lakóházakban is megtalálható. És hatalmas kertünk is van hozzá. Nem kell utaznunk, hogy a telken legyünk, hisz ott lakunk. Csak egy a baj, nem lakóingatlan. És így el se tudjuk majd adni. Ha szeretnénk, hogy a telkünk vagy a szőlőnk lakóingatlan legyen, minősíttessük át. Van erre lehetőségünk, persze ez helyfüggő sajnos.

Átminősítéshez a helyi önkormányzat építési osztályánál kell először érdeklődni. Az is előfordulhat sajnos, hogy elutasító választ kapunk, de ha nincs akadálya, akkor hiteles tulajdoni lapot és térképmásolatot kell szereznünk az ingatlanról. Ezek után keressünk fel egy építészt és kérjünk tőle segítséget, aki az alaprajz, az építési tervdokumentáció, valamint a hőtechnikai rajzok birtokában elindítja az engedélyezési folyamatot.

Ennek keretében a közműszolgáltatók beleegyezése is kell az átminősítéshez. Szükséges még egy vizsgálat arról, hogy az épület folyamatos lakhatásra alkalmas-e, és ha igen, akkor ezt a papírt is le kell adni az önkormányzat építési osztályán. Innentől kezdve a hivatal fog intézkedni, vagyis ő lesz a soron. Ha megkapjuk az átminősítési engedélyt, a földhivatalnál át kell vezettetni a tulajdoni lapon. Amennyiben az épületet a későbbiekben el kívánjuk adni, egy energiahatékonysági bizonyítványra is szükségünk lesz.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig