Így válasszon a büntetőjogi ügyvédek közül

A cikket eddig megtekintette 1 318 olvasó - 2015-01-06

Amikor a büntetőeljárás indításának lehetősége felmerül, az érintettek hatalmas nyomás és stressz alá kerülnek, hiszen akár szabadságvesztéssel járó büntetés is lehet az ügy végkimenetele. Rendkívül fontos azonban, hogy már a nyomozati szakban hideg fejjel gondolkodva cselekedjen, legyen szó akár tanúként történő meghallgatásról, akár gyanúsítottként történő őrizetbe vételről. A védőügyvéddel történő mihamarabbi kapcsolatfelvétel hozzásegítheti ahhoz, hogy csak jogainak teljes körű ismeretében tegyen bármilyen kijelentést a nyomozók előtt.

S hogy milyen ismérvek alapján érdemes választani az ügyvédek közül? Az első és legfontosabb szempont, hogy kizárólag olyan szakembert válasszon, amely kifejezetten a büntetőjogra specializálódott. Hiába profi egy ingatlanjogász a maga szakterületén, a büntetőjog egészen más jellegű felkészültséget, ismeretanyagot és persze tapasztalatot követel meg. Természetesen büntetőjogász és büntetőjogász között is van különbség, s nem csak az ügyvédi munkadíjakat illetően.

“Óvakodni kell, az olyan ügyvédtől, aki megígér ilyen vagy olyan biztos eredményt, vagy 100%-os sikert, ugyanis nem szabad elfeledni, hogy a büntetőbíróság előtt minden kérdés nyitott, az ítéletet a bíró belső meggyőződése alapján hozza meg. Az olyan ügyvéd, aki ilyen jellegű ígéreteket tesz nem érdemli meg az Ön bizalmát.” – írja az ugyvedipraxis.hu büntetőjogi ügyvédje. Nem véletlen az óvatosságra intő szavak , hiszen lehetetlen előre megmondani, milyen bizonyítékokkal áll elő a vád, vagy egy adott helyzet miként kerül végül értékelésre.

Természetesen a tapasztalat sokat segít abban, hogy a tényállás megítélése miként szokott zajlani, vagy milyen kreatív megnyilvánulásokkal érdemes élni az elérni kívánt cél, és az ügyfél védelme érdekében. A védőügyvédi feladatok nem merülnek ki a jó fellépés és a verbális képességek nélkülözhetetlen kettősében, hiszen a rugalmasság és a szakmai felkészültség is legalább ilyen fontosak.

Ne feledje, már a nyomozati szak megindulta előtt hasznos lehet büntetőjoggal foglalkozó szakembert felkeresnie, hiszen olyan tudnivalókra hívhatja fel figyelmét, melyek az ügy kimenetelét is döntően befolyásolhatják. A nyomozati szakban elkövetett hibák, elszólások a későbbiekben már nehezen orvosolhatóak, érdemes tehát megelőzni a problémás szituáció kialakulását. A munkadíjakat illetően konkrét szabályozás nem ismert, az ügy sajátosságainak ismeretében kerül a munkadíj előzetesen megállapításra.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig