Karácsonyi ajándékok: mit és mit ne?

A cikket eddig megtekintette 132 olvasó - 2018-12-18

Még alig fejeztük be a halloweeni tökfaragást, amikor egy áruházban meghalljuk az első karácsonyi slágert, a polcokra pedig gömbdíszek és szaloncukrok kerülnek. Általában mindannyian december elsejével kezdünk igazán ráhangolódni az ünnepekre, ez azonban azt jelenti, még majdnem egy teljes hónapunk van hátra, mielőtt pulykával és mézeskaláccsal jóllakva hátradőlhetünk a fa mellett.

Manapság egyértelműen az ajándékvásárlás az adventi készülődés legsarkalatosabb és legkényesebb pontja, nem mindegy ugyanis, hogy kinek és mit ajándékozunk. Néhány évtizede még a gyerekek is megelégedtek egy- két aprósággal, mára azonban, sok családban a kívánságlisták igencsak hosszúra nyúlnak és egyre nagyobb, drágább tételeket sorakoztatnak fel – és ne felejtsük el, hogy a tágabb család gyerekei is szeretnének valamit a fa alá. Az anyagiak azonban már csak a második felmerülő kérdés, ha az elsőt megválaszoltuk: egyáltalán, mit ajándékozzunk?

Mindenki ízlése egyedi, így erre, ahogy évről évre rájövünk, meglepően nehéz egyértelmű választ adni. Összeszedtünk azonban néhány dolgot, amit, amennyiben csak lehetséges, inkább hagyjunk ki a bevásárló listáról:

Szobamérleg: hajaj – igen. Ezt az ötletet nehéz eladni anélkül, hogy kínos magyarázkodásba torkollanana.

Piperekészlet: az előre összecsomagolt borotválkozó- tusfürdő- és sminkkészletek lehet, hogy jól mutatnak a polcon, azonban magukban azt üzenik, hogy nem ismerjük az ajándékozottat és semmi jobb ötletünk nem volt. Ha tudjuk, hogy a szerettünk rajong egy-egy márkáért, természetesen nem tiltólistás – azonban csak kiegészítésként ajándékozzuk..

Karácsonyi pulóver:  hacsak az ismerősünk nem imádja ezeket, szinte biztos, hogy soha nem fogja felvenni az ajándékunkat. Ugyanígy, mindenféle ruhaneművel bánjunk óvatosan, hiszen nem biztos, hogy sikerül eltalálni az ajándékozott méretét – az ízlését pedig még nehezebb.

Karácsonyi bögre: különösen, ha teaválogatás mellé adják ajándékba, ugyanazt üzeni, mint a piperekészlet. Akármennyire jópofa, valószínűleg mindenkinek épp elég hóemberes bögréje van már otthon, szerettünket is kíméljük meg a következőtől.

Kisállat: főleg szülőként szembesülünk vele, hogy a karácsonyi kiskutya szinte minden gyerek álma, azonban ne rohanjunk azonnal a kisállatkereskedésbe. Még egy aranyhal is felelősség, aki törődést igényel – hát még egy kutya vagy egy macska, aki tíz- tizenöt évre a család tagja marad. Távolabbi családtagoknak semmiképp se vásároljunk állatot – a saját gyerekeinknek pedig kizárólag akkor, ha eleve terveztünk ilyesmit és fel vagyunk készülve rá.

A legjobb ajándék személyre szabott és szívből jön. Ezért pontos választ nem tudunk adni rá, hogy konkrétan mit emeljünk le a polcról, amikor végképp nincs ötletünk – ez pedig gyakran megesik akkor, ha például a munkatársunknak szeretnénk venni valami apróságot. Vannak azonban bevált ötletek, amikkel nekik is örömet szerezhetünk, vagy legalább is tippeket adhatnak a továbbiakban.

Egy apró ékszer, akár bizsu, egyszerű és jó ajándék nőknek. Figyeljünk azonban rá, hogy több stílushoz is passzoló, univerzálisabb darab legyen, ha pedig nem tudjuk biztosra, hogy az ismerősnek ki van lyukasztva a füle, kerüljük a fülbevalókat. Elcsépeltnek tűnik, de a nyakkendő férfiaknak még mindig az, amit a nemzetközi protokoll is ajánl. Időseknek és gyerekeknek jó ötlet könyvet vásárolni, természetesen előzetesen érdeklődjünk afelől, hogy az ajándékozottnak van-e különleges érdeklődési köre, illetve hobbija.

A vásárlásban vezérfonal, hogy ha már körvonalazódik, hogy mit választunk, fontos, hogy az ajándék egyszerre legyen jó minőségű és lehetőleg olcsó – ez alatt pedig egyszerre értjük azt, hogy kerüljük el az érthetetlenül drága slágertermékeket, ha pedig már van kiválasztottunk, azt a legelőnyösebb üzletben szerezzük be. Mindannyian találkozunk már a jelenséggel, hogy ugyanazon termék ára két különböző üzletben az árszínvonaltól függően akár nagyon jelentős is lehet: egy elektronikai eszköznél akár több tízezer Forint. Tehát, ha megvan a ‘mit’ az utolsó kérdésünk a ‘hol’: honnan vásároljuk ajándékot?

karácsony közeledtével mindenképp nézzük át a boltok akciós újságjait és ajánlatait: szinte mindenhol tartanak karácsonyi kiárusítást, melynek keretein belül olcsóbban juthatunk egyes termékekhez. A szórólapok is jól jönnek ekkor, kis odafigyeléssel ugyanis sokat spórolhatunk, sokat például online is megtalálunk, ilyen például a Rossmann akciós újságja. Emellett hazánkban is szerencsére egyre népszerűbbek az online webáruházak, melyek sokszor kedvező áraik mellett széles termékskálát és az online vásárlás kényelmét is nyújtják. Az Emag akciós ajánlatait karácsony közeledtével is érdemes böngészni, különösen, ha olyan ajándékot keresünk, amivel semmiképp sem foghatunk mellé: az internetes vásárlás egyik legnagyobb előnye ugyanis, hogy 14 napon belül visszaküldhetjük a terméket, ha mégsem tetszik az ajándékozottnak.

Végezetül van még egy tippünk, amivel könnyebbé tehetjük a készülődést: a Kimbino- val online böngészve találjuk a boltok akcióit, így néhány kattintással a kedvenc boltjaid legjobb ajánlataival a zsebedben indulhatsz vásárolni. Egy próbát már csak azért is megér, mert az applikáció amellett, hogy ingyenes, környezetbarát is, a használatával te is csökkentheted a papírfelhasználást – ha már a karácsonyi csomagolópapírokkal nem is mindig sikerül.

Kellemes készülődést!

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig