Klímát külföldről vagy magyar cégtől? Előnyök, hátrányok.

A cikket eddig megtekintette 669 olvasó - 2017-08-13

Néhány évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen volt számunkra az, hogy nyáron tartósan harminc fok fölé emelkedjen a hőmérséklet. Sokan visszasírjuk azokat az időket, amikor még ismeretlen volt éghajlatunkon a 35 foknál magasabb forróság. Napjainkban sajnos tény, hogy nem múlhat el nyár legalább három-négy hőségriadó nélkül.

 

Az extrém meleg nem közérzetünkre és munkavégző képességünkre nyomja rá bélyegét, hanem egészségi állapotunkra is. Az idősek és a gyermekek különösen veszélyeztetettek, de a krónikus szív-és érrendszeri megbetegedésekkel küzdők is komoly kockázatnak vannak ilyenkor kitéve. Kétség sem férhet tehát ahhoz, hogy a klíma ma már minden ingatlanban szükségessé válhat. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy milyen márkát és fajtát érdemes választani. A Klíma szakáruház szerint mindenképpen gondoljuk át, mire szeretnénk használni a klímát és mekkora összeget tudunk arra szánni.

 

Az Európai Unióban 2013 januárjától bevezették az úgynevezett szezonális hatékonyságon alapuló szabványt, melynek segítségével a berendezések energiatakarékosságáról és a környezetre gyakorolt hatásáról kaphatunk fontos információkat. Ezek birtokában az egyes cégek kínálatában megtalálható készülékek összehasonlíthatóvá válnak. Fontos az is, hogy átgondoljuk, szeretnénk-e majd a hideg hónapokban fűtésre is alkalmazni a berendezést. A tapasztalatok szerint sok esetben olcsóbbra jöhet ki a megfelelő típusú klíma segítségével a fűtés, mintha más megoldások mellett döntenénk. Akár kiegészítő jelleggel is alkalmazhatjuk a klímát az ősztől tavaszig terjedő hónapokban.

 

A klíma beszerelését mindenképpen szakemberekre kell bízni, és karbantartás kapcsán se kísérletezzünk a házilagos megoldásokkal. A márkák tekintetében megéri az ismert, már bizonyított fajtákat előnyben részesíteni. A hipermarketekben sokszor meglepően alacsony áron elérhető klímák könnyen lehet, hogy kifutó modellek, melyekhez már nem kapni esetleg alkatrészt. Megfontolandó tehát, hogy mennyit áldozunk a készülékre, hiszen ezen az időtálló minőség és a megbízhatóság múlhatnak. Az egyszeri beruházást igénylő klímaszerelés megoldja a tikkasztó forróság jelentette gondot, ám karbantartását nem érdemes elmulasztani, ugyanis a szennyezett rendszer egészségi állapotunkra is káros hatással lehet. Fontos, hogy időben gondolkozzunk, ha klímát vásárolnánk, mert a nyári hónapokban a klímaszerelők igencsak leterheltek, és nem biztos, hogy egy-két héten belül kaphatunk időpontot.

 

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig