Lakásvásárlási hitelek feltételei – néhány fontos szempont

A cikket eddig megtekintette 1 193 olvasó - 2015-02-02

Lakást lehet vásárolni önerőből is, de ha nem elegendő pénz áll rendelkezésünkre, akkor viszont hitelre van szükségünk. Jóval gyakoribb a hitelre való vásárlás. Mivel ezek zömében nagyobb összegek és hosszabb időre szólnak, felvétel előtt érdemes tájékozódni a lehetőségekről a hitelpiacon.

A hitel összege általában 1 és 25 millió forint között szokott forogni, valamint a lejáratuk viszont 25 évnél kevesebb. Nem vehet fel hitelt mindenki. Sokban számít a hitelt felvevő életkora és a rendszeres havi jövedelme. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy mennyit tudunk majd a lakáshitelre költeni, és a maradékból meg tudunk-e élni. Érdeklődjünk meg mindenképp a banktól, hogy mennyi lesz várhatóan a havi hitelösszeg.

Ha úgy döntünk, hogy belevágunk, térképezzük fel a hitelpiacot, hol, mi várható valamint mik a feltételek. Az interneten megtalálhatjuk, hogy a bankok milyen hiteleket kínálnak fel. Lehetséges, hogy pont akciós is az egyik hitel, nézzünk utána. Tegyük táblázatba az egyes ajánlatokat, és gondolkodjunk el, számunkra hol, melyik banknál érné meg a legjobban. Majd ha ez megvan, számoljunk bele néhány egyéb költséget is, például a közjegyző költségét, átutalási díjat.

Valami még lehet, hogy esetleg nem világos a számunkra, de ne essünk pánikba, a kiszemelt bankoknál, vagy a hitelközvetítőnél feltehetünk még sok kérdést. Hallgassuk meg őket is, és a válaszokat egybevetve dönthetünk.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig