Mi történne egy szupervulkán kitörésekor?

A cikket eddig megtekintette 1 482 olvasó - 2015-01-03

Tételezzük fel, hogy kitör a Yellowstone Nemzeti Park alatti szupervulkán. Hamut lövellne ki magából több ezer mérföld távolságra az Egyesült Államok területén, mely károsítaná az épületeket, fojtogatná a növényeket, és leállítaná az erőműveket. A katasztrófa az egész világra kihatna egy idő után.

Az esélye ennek, hogy megtörténik, elég alacsony. A Yellowstone szupervulkán ezerszer erősebb, mint a rendszeresen kitörő vulkánok. Eddig a történelem során háromszor tört ki. Először 2.1 millió évvel ezelőtt, majd 1.3 millió évvel ezelőtt, és a legutóbbi pedig 664.000 évvel ezelőtt.

A sajtóban néha lehet hallani olyan felröppenő hírt, hogy bármikor kitörhet, de ez nem igaz. Semmi sem utal arra, hogy kitörhet mostanában.

Érdemes megjegyezni, hogy a Yellowstone aligha az egyetlen szupervulkán a világon. Geológusok találtak még más szuper kitöréseket, legalább 47-et a föld történetében. A legutóbbi Új-Zélandon történt 26.000 évvel ezelőtt a Lake Taupo nevezetű vulkán kitörésekor. Drámaibb volt a gigászi Toba kitörése 74.000 évvel ezelőtt. Szinte kiirtotta a születő emberi fajt. Átlagosan 100.000 évente várható egy szupervulkán kitörése, bár ez nem egy előírt törvény.

A figyelmeztető jelekből következtetni lehetne, ha mostanában kitörne egy szupervulkán, a tudósok szerint. Először szeizmikus tevékenységet figyelnének meg, mivel a magmának utat kell törnie a kitöréshez, és ez eltarthat hetekig, hónapokig, a Yellowstone szupervulkán esetében, állítják a tudósok.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig