Milyen az energiatakarékos lakás?

A cikket eddig megtekintette 1 064 olvasó - 2015-01-10

A mai időkben ott spórol az ember, ahol csak tud. Leginkább a rezsivel próbálkozunk, de többé-kevésbé járunk sikerrel. Létezik néhány apró trükk, mellyel kicsit csökkenthetjük a közüzemi számláinkat, például gáz, víz.

Először is legyünk tisztában az energiatakarékosság fogalmával. A legolcsóbb energia az, amelyet nem használunk fel. De ha fel is használjuk, jóval kevesebbet fogyasztunk. Tehát mindig csak annyi mértékben használjuk az energiát, ahol, amikor és amilyen mértékben szükséges. Az energiatudatossággal évente akár több tízezer forintot is meg tudunk spórolni.

Szerezzünk be egy energiafogyasztást mérő órát, mely beméri az egyes fogyasztókat, és ebből megtudhatjuk, hogy mennyit is fogyasztanak. Az ára nem olyan drága, de hosszabb távon mindenképp megéri. Persze, ha valami sokat fogyaszt, mivel esetleg régi már, azt érdemes lecserélni egy jóval gazdaságosabbra. Például egy régi hűtőt egy újra.

Szereltessünk a wc-be víztakarékos öblítőtartályt, ezáltal csak annyi vizet használunk el, amennyire éppen szükségünk van. Mosogatásnál jelentősen csökkenthetjük a felhasznált vizet, ha nem folyóvízben mosogatunk. A világításnál csak energiatakarékos izzókat használjunk. Hosszabb az élettartamuk és energiatakarékosak is. Az a legjobb, ha a lakás minden helységébe teszünk egy ilyen izzót.

 Nem árt a kéményt is rendszeresen karbantartani, ellenőriztetni szakemberrel. Mivel az is a fűtéssel egy rendszert képez. A kémény akkor jó, ha a mai modern fűtési technológiának megfelel, tűzbiztos, hőszigetelt, saválló valamint hosszú élettartamú.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig