Milyen problémát okoz SEO szempontból a nem megfelelő webtárhely?

A cikket eddig megtekintette 1 006 olvasó - 2016-06-20

A SEO, vagyis a keresőoptimalizálás fejlődő és haladunk digitális világunk egyik legfontosabb online marketing eszköze. Sokan azt mondják, hogy a SEO ideje már leáldozott, ez azonban tévedés. Természetesen itt most a jó SEO-ról beszélünk és nem a manipulatív tartalmú ál-SEO-ról. A SEO az online marketing stratégia egyik részét képezi, méghozzá egy elég fontos részét. A sikeres marketinghez kell a keresőoptimalizálás, ám a SEO minőségét a webtárhely minősége és felépítése is nagyban befolyásolja.

Ha nem kerültünk tehát az optimalizálással a Google első oldalára, akkor nem biztos, hogy a kulcsszavakban van a hiba, lehet, hogy a webtárhely nem engedi azt, hogy a SEO elvégezze feladatát. A DiMa tárhely szakértői értekeznek a lehetséges problémákról.

A SEO három részből áll: on-page SEO, off-page SEO és a technikai SEO. Kis logikus gondolkodás után rájöhetünk, hogy melyik elnevezés, mit takar. Természetesen az on-page SEO minden olyan szöveget és tartalmat jelent, amely a weboldalon található, az off-page SEO, a weboldalunkon kívüli elemek, amelyek ami weboldalunkra utalnak – linkek például – és a technikai SEO, amely bennünket most érint és érdekel.

Miről keresünk – a nem mobilbarát webtárhely

Manapság már nem csak a számítógépről böngészünk, sőt, a Google Analitycs szerint ma már nagyon sokan és egyre többen böngésznek mobiltelefonról vagy táblagépről. Abban az esetben, ha a webtárhely nem mobilbarát, akkor a tartalom nem, vagy csak nagyon nehezen érhető el.

Hiába kiváló a keresőoptimalizálás, hiba kerül weblapunk az első oldalra, ha egyszerűen mobiltelefonról olvashatatlan a tartalom, akkor a látogatók nem fognak visszatérni, tehát le is csúszunk az első helyekről. A mobilbarát weboldal egyébként a Google rangsorolás részévé vált, tehát ez teljes mértékben befolyásolja a keresőoptimalizálást.

A Mobile-Friendly Test tool meg tudja mutatni, hogy webtárhelyünk mobilbarát-e.

A webtárhely sebessége

A felhasználói élmény minden szempontból nagyon fontos, tehát a webtárhely sebességét sem vehetjük félvállról. A Google ma már az oldalsebességet is nézi, amikor az oldalak sikerességét állítja sorba. Ez azt jelenti, hogy egy webtárhely hiába teljesítene kitűnően a kulcsszavak alapján, ha lassú, akkor a Google nem ajánlja a felhasználóknak.

A tárhely sebessége ma már számos ingyenes eszközzel ellenőrizhető, érdemes tehát megtenni ezt az első lépést, hogy meglássuk, hol is van a probléma a tárhelyünket illetően. A legjobb sebességmérő eszközök különféle statisztikákat is felállítanak a tárhely működésével kapcsolatban, amely megmutatja, hogy hol a hiba, hol tudunk és hol kell javítani.

Ingyenes tárhely problémája

A keresőmotorok nem minden esetben támogatják az ingyenes tárhelyen készült weboldalakat. Ez nem azt jelenti, hogy az ingyenes tárhelyen készült weboldalak nem jelennek meg a keresési listában, csak egyszerűen soha nem foglalhatnak el kitűnő helyet.

Ennek oka, hogy az ingyenes tárhelyen nem lehetséges keresőbarát URL-t létrehozni, amely nagyban segítheti az optimalizálást. A másik probléma, hogy hirdetések jelennek meg, amelyek sokszor elkergetik a látogatókat. Mivel az ingyenes tárhely esetében a weboldal struktúráját nem mi állítjuk be, ezért a keresőoptimalizálás sem lehet annyira sikeres.

Érdemes inkább valamilyen saját domain nevet keresni és bérelni egy megfelelő méretű webtárhelyet. Így már a SEO is hatásosabb lehet.

Láthatatlan tartalom és rosszul olvasható weboldal

Talán első olvasásra nevetségesnek tűnik, de ha az első pontra – a mobilbarát keresésre – visszagondolunk, akkor máris relevánssá válik ez a probléma. A weboldal felépítése, dizánja, a betűk mérete, a hátterek színe mind-mind irányítják a figyelmet, az olvasást, a szemet, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy a szöveg hol és hogyan jelenik meg.

Ha az olvasás fárasztja a felhasználót, ha idegessé teszi, ha kellemetlen számára, akkor bármilyen érdekes is a tartalom, be fogja csukni az oldalt, és jól megjegyzi, hogy soha többet ne is térjen vissza rá. Ez a probléma általában az amatőr weblapkészítők esetében történik meg. Akik kicsit is tisztában vannak a webdizájn alapjaival, akik kicsit is érzékenyek a színkombinációk és az esztétika iránt, azoknál ez nem lesz probléma.

Érdemes tehát olyan webtárhelyet létrehozni, amelyet mi is szívesen látogatnánk. Ha ez megtörténik, akkor megadtuk az alapot a jó SEO szövegeknek is.

 

 

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig