Milyen típusú ipari kenőanyagok léteznek?

A cikket eddig megtekintette 2 olvasó - 2021-03-10

A mozgó alkatrészekkel üzemelő készülékek megfelelő kenést igényelnek. Ez akkor sincsen másként, ha ipari méretekben üzemelő gépekről van szó, sőt, esetükben a folyamatos terhelés miatt a speciális kenőanyagok még inkább szerephez jutnak. De milyen típusok közül választhatunk? Mihez javasolják az egyes fajtákat a szakemberek? Cikkünkben ennek igyekszünk utánajárni.

A Klüber magyar weboldalán egy helyen megnézheti, hogy milyen területeken alkalmazhatóak a különböző ipari kenőanyagok. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy minden ipari ágazatnak olyan kenőanyagokra van szüksége, amely saját követelményeinek megfelel. Az alkalmazott gépekhez kapott üzemeltetési előírásokból rendszerint tájékozódhatunk arról, hogy milyen kenőanyag ideális azokhoz. Legyen szó golyóscsapágyakról, láncokról, szelepekről, csavarokról, vannak olyan speciális kenőanyagok is, amelyek bármely alkatrészhez ideálisnak bizonyulhatnak.

Az úgynevezett csúszólakkok a hagyományos olajokkal szemben számos előnnyel bírnak, ugyanis magas hőmérséklet és higiéniai körülmények között is megállják a helyüket. A szerelőpaszták a komoly meghibásodások megelőzésében játszanak központi szerepet. A nagy terhelésnek kitett gépek esetében az illeszkedéseknél rozsdásodás jelenhet meg, de az elhasználódásból eredő javítási költségek is igen magas összeget kóstálhatnak. A szerelőpaszták alkalmazásával ennek vehetjük elejét.

A fémfeldolgozás területén a kenőanyagok kiemelt jelentőséggel bírnak a teljesítménnyel összefüggésben. A fémmegmunkálás során a magas minőség és a méretstabilitás nélkülözhetetlen követelményeknek számítanak. Ezek azonban csak akkor valósulhatnak meg, ha a kenő-és leválasztó anyagok egyszerre szolgálják e célokat. Ha a leválasztás maradékoktól mentesen történik, akkor a későbbi munkálatok is gördülékenyebben kivitelezhetőek. Nem véletlen, hogy ma már olyan kenőanyagok is léteznek, melyek kifejezetten a fémek megmunkálásának területén alkalmazandóak.

Akár spray formában is elérhetőek olyan készítmények, amelyek a nehezen hozzáférhető helyekre is gond nélkül eljuttatják a speciális kenőanyagokat. Érdemes a minőségi, már bizonyított gyártók készítményei, alapanyagai mellett letenni a voksot, ezek ugyanis garantáltan beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. Ne feledje, ha folyamatos munkálatokról van szó, ahol a leállás akár bevételcsökkenéssel is együtt járhat, akkor kiemelt jelentőséggel bír a folyamatos karbantartás és a gépeknek, a felhasználás formájának megfelelő kenőanyagok használata.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig