Milyen traktorok vannak?

A cikket eddig megtekintette 2 olvasó - 2022-10-11

A traktor az egyik leggyakrabban alkalmazott haszongépjármű, amelyet más néven mezőgazdasági vontatónak is neveznek. Gyakran láthatjuk szinte mindenhol, hiszen a termőföldek mellett például az autóutakon is megjelenik. Az alábbiakban utánajárunk a traktorok funkcióinak és megismerkedünk a típusaival!

A traktorok története

Az első traktorok már a 19. században megjelentek, ekkor még gőzhajtással működtek. 1892-ben aztán bemutatkozott az első benzinüzemű traktor is. A 20. század elején terjedtek el a lánctalpas modellek, ez pedig szélesebb körben tette alkalmazhatóvá ezt a funkciógazdag eszközt.

Hazánkban az első traktorok gyártására a 20. század első negyedében került sor Kispesten, majd Győrben és Csepelen is beindult a nagyüzemi előállítás. Magyarországon napjainkban Győrben, a Rába vállalat által zajlik a hazai traktorgyártás.

Erre szolgálnak a traktorok

Egy traktor alkalmas a mezőgazdaságban használt különféle eszközök – eke, mulcsozó, borona, pótkocsi, vetőgép, trágyaszóró, stb. – meghajtására. Emiatt egyfajta erőgépnek is tekinthető. Használják továbbá különböző erdészeti és egyéb berendezések vontatására, szállítására és mozgatására is.

Használatuknak számos előnye van, többek között az, hogy képesek közlekedni még a legnehezebben járható utakon is, valamint rendkívül teherbíróak köszönhetően színvonalas motorteljesítményüknek és különleges bordázattal rendelkező kerekeiknek.

A mezőgazdaságban számtalan területen alkalmazzák őket az év minden szakaszában. Legyen szó akár műtrágya mozgatásról vagy szórásról, boronálásról, ültetésről vagy szántásról, egy bivalyerős traktorra mindenképpen szükség lesz. Mivel a traktor tulajdonképpen nem más, mint egy mezőgazdasági vontató, a hozzá csatlakoztatott eszközzel válik teljessé és azokkal együtt használhatók ki a leginkább a benne rejlő funkciók.

A traktorok típusai

Többféle traktor típus is létezik. Megkülönböztethetjük őket például rendeltetés és a járószerkezet fajtája szerint is. Rendeltetés szerint beszélhetünk eszközhordó traktorokról, amelyet kizárólag különböző eszközök vontatására használnak. A mezőgazdasági céltraktor szerepe már jóval összetettebb, hiszen egy adott mezőgazdasági műveletre (szántás, boronálás, vetés, aratás, trágyázás, stb.) specializált járműről van szó. Ezen kívül léteznek ún. univerzális traktorok is, amelyek mind a különböző eszközök hordására, mind pedig a mezőgazdasági feladatok elvégzésére alkalmasak.

A járószerkezet fajtája szerint beszélhetünk gumikerekes, illetve hevederes traktorról. A leggyakrabban használt típusnak a gumikerekes traktor tekinthető. Egy kerekes traktor általában gumikerékkel rendelkezik, de felfedezhető kapaszkodókörmökkel vagy vezetőéllel rendelkező fémkerék is a járműveken. A gumihevederes traktor mellett létezik lánctalpas traktor is, amely a havas, csúszós tájakon igen hasznos.

Népszerű traktormárkák a mezőgazdaság szolgálatában

Az LS és a Massey Ferguson neve ismerősen csenghet még azok számára is, akik nincsenek otthon a traktorok világában. Az LS egy korai márka, amely kiváló ár-érték aránnyal rendelkezik. De a John Deere, a New Holland, a Steyr, a Belarus, a Zetor, a Rába és számos más márka termékei sem okozhatnak csalódást azoknak, akik a mezőgazdaság területén tevékenykednek.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig