Milyenek lesznek 2015 technikai csodái?

A cikket eddig megtekintette 1 619 olvasó - 2015-02-08

Ön is kíváncsi arra mit hoz a jövő, ezen belül pedig 2015? Las Vegasban minden év januárjában egy kicsit betekinthetnek a kíváncsi szemek a legújabb technikai és elektronikai fejlesztésekbe. A CES (Consumer Electronic Show) Las Vegas-i kiállításon technológiai cégek ezrei vonulnak fel, és adnak ízelítőt újdonságaikról. A január 6 és 9 között megrendezésre kerülő kiállításról már nagyjából lehet tudni, hogy milyen elektronikus „kütyük” és fejlesztések várhatók.

Mivel a 2014-es CES középpontjában a hordozható eszközök voltak, ezért elképzelhetetlen, hogy idén ne lennének jelen a különféle mobil és okos jelzővel ellátott eszközök. Az okos órák, okos karkötők, okos fülhallgatók, vagy az egészséghez és a sportoláshoz köthető okos kiegészítők, amelyek egész biztosan egy évvel ezelőtti állapotukhoz képest sokat finomodtak vagy épp designban letisztultabbak, esetleg még okosabbak lettek, amelyek minden körülmény között természetesen internetes kapcsolattal rendelkeznek. A hordozható készülékeknek egyértelműen van létjogosultsága, ha csak a mobilpiac alakulását vesszük alapul, előrejelzések szerint ugyanis 2017-re minden írni-olvasni tudó emberre jut a Földön okostelefon/tablet, ez körülbelül 4,5 milliárd embert jelent majd (forrás: qz.com).

A megteremtett virtuális valóság mindig is izgatta az emberiség fantáziáját. Nem csoda hát, ha az Oculus Rift szemüvege mindig a kiállítás csúcspontja, bárhol is jelenjen meg. A 2014-ben még fejlesztés alatt álló kiberszemüveget kétmilliárd dollárért vette meg a Facebook. Nem kérdés, hogy az Oculus új dimenzióba helyezi a számítógépes játékipart, de nem kizárt, hogy egyéb felhasználási területet is találnak majd a high-tech készüléknek.

Az internetre csatlakoztatott eszközök már rég elérték háztartásunkat is, de nem meglepő, ha ezen is van újabb és újabb fejleszteni való, hisz életünk megkönnyítése, hatékonyabbá tétele lehet a legnemesebb cél ebben az ipari szegmensben. Ebben új fejlesztésnek számíthat az Emiota okosöv, ami idén jelen lesz a CES-en, ami csak látszólag egyszerű nadrágszíj.

A televíziók fejlesztése is egy igen érdekes teljesítmény, például a 4K tévé, ami sokkal élethűbb megjelenítést biztosít, mint a HD-technológia, a hátránya csupán az, hogy még nincs hozzá megfelelő szolgáltató, ugyanakkor nincs kizárva, hogy épp az idei CES-en jelenik meg az erre vonatkozó fejlesztés.

Ahogyan egész biztosan lesznek meglepetések és olyan technikai újítások, amelyekre az egyszerű halandó nem is számítana.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig