Mit csinál egy manuálterapeuta?

A cikket eddig megtekintette 106 olvasó - 2022-07-27

A manuálterapeuta a különféle szervrendszerek megbomlott harmóniáját állítja helyre. Ilyen lehet a mozgató- valamint a támasztó szervrendszer. A jó maunálterapeuta minden esetben a modern orvoslás ismeretei szerint, holisztikus szemlélettel, az emberi testet egészként kezelve végzi a terápiákat. Az ízületi, valamint a gerincproblémákkal érkezőket kézzel végzett fogásokkal kezeli, tornáztatja.

Milyen kezelések léteznek és azok miben tudnak segíteni?

A kezelés maga a manuálterápia, amelyet sok éves tapasztalattal rendelkező manuálterapeuták végeznek. Minden kezelés egy állapotfelméréssel kezdődik, amely körülbelül 1 órás időtartamot ölel fel. Az állapotfelmérés során végezhetnek MR, valamint CT vizsgálatot, de igény esetén röntgent is. A kórelőzmény megismerése érdekében a terapeuta alaposan kikérdezi a pácienst, hogy mikor jelentek meg a fájdalmai és pontosan hol érez fájdalmat. Minden fontos adat alapos ismerete után állítja fel a diagnózist. A terápiás tervet mindig személyre szabottan dolgozzák ki, hogy a betegek a megfelelő kezelési módot kaphassák meg. Az állapotfelmérés után következhet a mozgásvizsgálat, amelynek során vizsgálja a különféle deformitásokat. Ilyen lehet egy gerinc forma, a csigolyák mozgása vagy éppen a végtag asszimetriája. A terapeuta az előzetes vizsgálatok során az izmok jelenlegi állapotát is felméri. Mivel egészként kezeli az embert, így az izmok és ízületek egymással való kölcsönhatását is ellenőrzi. A terapeuta a kezelések során mobilizál, valamint fájdalmat csillapít. Egy magánrendelőben így dolgozik a manuálterapauta.

Mi történik pontosan a kezelés során és mennyi ideig szükséges kezelésekre járni?

Izom ellazító technikákkal, izompólya oldási technikákkal, izom-energiát alkalmazó technikákkal és relaxációs technikákkal is dolgoznak a manuálterapeuták. A rendelőkben ez a fajta kezelés drágább, hiszen nagy energiabefektetéssel jár egy-egy alkalom. Jelentős javulást körülbelül 10-15 alkalom után lehet majd tapasztalni, így érdemes a kezelések időpontjai előre egyeztetni. A kezelések részét képezheti egy trigger pont terápia is, amely az izomban vagy a kötőszövetekben lévő csomók kezelésére szolgál. Ez a kezelés azoknak jelenthet nagyon jó megoldást, akiknek gyakorta be vannak feszülve az izmaik. A kezelés után a fájdalmat okozó csomók megszűnnek.

Mit kell tudni a manuálterápiák típusairól?

Barvicsenko- Mulligan-, Dorn-, Bowen-, Maitland-féle manuálterápiák léteznek. Ezek a terápiák akkor a leghatékonyabbak, ha gyógytornával együtt jár. A terápiákat csak képzett gyógytornászok vagy szakorvosok végezhetik el. A terapeuták akkreditált vizsgával vagy diplomával rendelkeznek (Semmelweis Egyetem).

Milyen esetekben lehet alkalmazni ezt a kezelést?

A kezelések alkalmazhatók fájdalomcsillapításra, ízületek funkciójának javítására, az ízületek mozgáskorlátozottságának oldására, valamint statikai helyreállítására, az izomegyensúly helyreállítására (golfkönyök, teniszkönyök).

Milyen esetekben nem tud segíteni a manuálterápia?

Közvetlenül a műtétek után, akut sérülések esetén, mint például a szalagszakadás, előrehaladott állapotú csontritkulás, tumoros megbetegedések, oszteoporózis, lázas állapot, vérzékenység.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig