Mitől függ az ablakok hőszigetelő képessége?

A cikket eddig megtekintette 52 olvasó - 2019-11-20

A téli időszakhoz közeledve egyre gyakrabban szóba kerül a hőszigetelés kérdése. A lakásfelújítási teendők között előkelő helyet foglal el a nyílászárók cseréje, melytől a legtöbben a fűtési költségek csökkenését várják. A helyzet azonban bonyolultabb, mint gondolnánk. Nem mindegy ugyanis, milyen szigetelési jellemzőkkel bír az ingatlan, és persze arra is célszerű hangsúlyt helyezni, hogy minőségi nyílászárókra essen a választás.

Az optimális hőszigetelés előnyeit mind a nyári, mind a téli hónapokban érzékelhetjük. Nyáron akár klíma nélkül is elviselhető a meleg, télen pedig a fűtési költségeken mutatkozik meg az, hogy az ingatlan hőszigetelése javult. Az egyre növekvő energiaárak mellett igen lényeges az, hogy ilyen módon is odafigyeljünk a takarékoskodásra. Nem csak pénztárcánk érdekében van ez így, hanem a fenntartható fejlődés apropóján szintén.

De mégis milyen nyílászárók mellett érdemes letenni a voksot? A minőségi profilokból gyártott ablakoknak szokott a legoptimálisabb lenni a hőszigetelő képessége, aminek hála a fűtési költségeken is lehet spórolni. (forrás: veka.hu). A hőszigetelő képességet alapvetően az befolyásolja, hogy az ablakban hány légkamra található. Minél több, annál jobb hőszigetelési képességgel rendelkezik az érintett nyílászáró. Persze mindez nem elég, hiszen a beépítési mélység is számít. A 6-7 légkamrával rendelkező nyílászárókról már elmondható, hogy kifejezetten jónak bizonyulnak.

A légkamrákon túl az üvegvastagság és a rétegszám sem elhanyagolható. Ebben az esetben is a minél nagyobb szám a lényeges. A minél több légkamrás, több üvegréteggel rendelkező nyílászárók a leginkább népszerűek napjainkban, hiszen ezektől kaphatjuk meg azt a színvonalat, amit elvárunk a pénzünkért. S hogy mennyi az annyi? A piaci kínálatban többféle gyártó termékeivel találkozhatunk. A meglepően olcsó megoldások általában nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Ahelyett tehát, hogy mindenáron spórolni szeretnénk, a hosszú távú megtakarítások érdekében inkább a megbízható minőség mellett érdemes letenni a voksot. Még nincs késő akár a homlokzati szigetelés megvalósításához sem, hiszen ez is kiemelt szereppel bír abban, hogy milyen belső mikroklíma uralkodik a lakásban.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig