Mivel foglalkozik egy urológus?

A cikket eddig megtekintette 160 olvasó - 2021-08-31

Az urológus kifejezést a legtöbb férfi számára nem kell bemutatni, hiszen sokakban félelmekkel társul a szakterület. Gyakran tartanak a betegek olyasmiktől, melyekről utólag kiderül, hogy semmiség volt. Nagyon fontos, hogy a vizeléssel kapcsolatos bármilyen probléma, vagy a nemi területet érintő rendellenességek kapcsán ne halogassuk a szakember felkeresését. Az időben felismert probléma könnyebben kezelhető, ami a hosszú távú egészségmegőrzést illetően korántsem elhanyagolható.

Tisztázzuk elsősorban azt, hogy mivel foglalkozik az urológus, és milyen panaszokkal érdemes felkeresni. Az urológia a húgy- és nemi szervekkel foglalkozó orvosi szakterület: mindkét nemnél a szervezet méregtelenítésében fontos szerepet játszó vizeletelválasztó és -elvezető rendszerrel foglalkozik (forrás: www.dunamedicalcenter.org). A férfiak esetében a herékkel, a mellékherékkel, a hímvesszővel és a prosztatával kapcsolatos megbetegedések is a szakember tevékenységi körébe tartozik.

Mielőtt azonban azt gondolnák a férfiak, hogy csak számukra kínál megoldást az urológus, érdemes tudni, hogy a nők is gyakran fordulnak hozzá. A fájdalmas vizelés, az inkontinencia, vagy az alhasi fájdalmakkal és gyakori vizeléssel járó lázas állapot mind kivizsgálást követelnek meg. A panaszok rendkívül kellemetlenné válhatnak, és akár az egész életminőségre rányomhatják bélyegüket. Ezért rendkívül fontos, hogy az alaptalan félelmek helyett inkább a mihamarabbi cselekvést válasszuk.

Az urológiai vizsgálat során a páciens elmondását követően a tényleges fizikai vizsgálat következik. Az ultrahang elvégezhető akár végbélen keresztül is, méghozzá teljesen fájdalommentesen. A prosztata szükség esetén zajló kivizsgálása rendkívül fontos, hiszen így akár daganatos megbetegedésekre is időben fény derülhet.

Ha nehezen jön a gyermekáldás, akkor egy idő után célszerű andrológiai vizsgálatra időpontot kérni. Ez akkor is javasolt, ha merevedési zavarokkal küzd a páciens, vagy szexuális úton terjedő betegségre gyanakszik. Az átlagember gyakran úgy hiszi, ezek rendkívül kellemetlen és érzékeny témák. Ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal, hogy a területen tevékenykedő szakember egyetlen célja a segítségnyújtás, és a helyzet mihamarabbi orvoslása. Az őszinteség és az időben történő segítségkérés viszont egyértelműen a páciens feladata. Emberből vagyunk, így nem szabad, hogy az indokolatlan félelmek tartsanak vissza az urológus felkeresésétől.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig