Mostoha körülmények között egy apró virág

A cikket eddig megtekintette 1 239 olvasó - 2014-11-16

Van egy növény, egy apró kúszó növény, mely megél a hidegben, és elég jól alkalmazkodik. Ez pedig a salix arctica, vagyis más néven sarkvidéki fűz vagy szikla fűz. Mely megtalálható az észak-amerikai fátlan síkság egyenetlen talaján, a tundrán. Magyarul Kanadában. De a Grönlandon is előfordul.

Ez a növény megél a száraz és hideg helyeken, és a nagy magasságokban is. Körülbelül 15-20 centi magasra nő meg, a fűz levelei oválisak, hegyes végűek, és rövid a szára. A levelei 15-50 mm hosszúságúak és sötétzöld színűek alul, de a tetején világosabb zöldek.

Tavasszal sötétbarna vagy csillogó virágokat bont, melyek 5 centisek lehetnek. Gyümölcse nincsen sajnos.

Gyökerei csak sekélyen vannak a fagyos talajban. De nagyon alkalmazkodott a növény az ottani klímához, a hosszú szőrszálai ezért vannak.

Elég gyakori növénynek számít a tundrán, de azért sebezhető is egyben, hisz a gyökere sekélyen tud behatolni a földbe. Ezért aztán hamarabb érheti kár.

Több sarkvidéki állatnak szolgál táplálékforrásul. Például sarkvidéki nyulaknak vagy lemmingeknek. De az emberek is felhasználják több részét. Például a szárait tüzelőanyagként használják fel. A növényi részét számos gyógyszer alapanyagként használják. Mint a fogfájás enyhítésére, emésztési zavarok ellen is nagyon jó. A C-vitamin tartalma is igen magas.

Ha ellátogatunk Kanada északi részére, a tundrára, mindenképp keressünk egy ilyen sarki fűzet és csodáljuk meg a kis növény kitartását, hogy hogyan képes ezen a zord vidéken életben maradni, és segíteni az itt élő élőlényeken.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig