Motoros biztonsági tippek télen-nyáron

A cikket eddig megtekintette 1 297 olvasó - 2015-02-24

Letettük a motoros vizsgát, de jó is nekünk, akkor irány a szabad! Nem, ezzel még nem indulhatunk el fejetlenül száguldozni. Sőt, száguldani sosem lenne szabad. Van néhány tanács, melyet jobb, ha betartunk a saját és mások érdekében.

Mielőtt útnak indulunk, érdemes átnézni a motort, megfelelően működik-e. A fékek fognak-e, jó-e a világítás például. A gumikat is ellenőrizzük, nincsenek-e rajtuk sérülések. Nézzük meg a kormányt is, hogy akadálymentesen lehet-e kanyarodni.

A jó motor mellé elengedhetetlen a megfelelő védőruházat is. Hiszen a motoron ülve kapcsolatba kerülünk a természettel, nincs védő semmi más, csak a ruházatunk. Ezért is nagyon fontos a vastag bőrdzseki, melyen nem tud átfújni a szél. Valamint a fejre illő sisak, mely nem nyomja a fejünket. A nadrág is legyen vastag és bőrből készült, és a kritikus helyeken tartalmazzon protektort. A csizma is feszüljön a lábunkra, és a bokánknál szintén legyen protektor. Gerincvédőt is húzzunk, ha tehetjük.

Motorozásnál nagyon fontos az előre gondolkodás. Gondoljuk el, merre fogunk menni a következő kanyar után, vagy pedig mi történne, ha az előttünk haladó autó hirtelen lefékezne. Ezen felül legyünk rugalmasak, valamint nem jó, ha lassú gondolkodásúak vagyunk. Ha tehetjük, próbáljunk meg balesetmentesen motorozni.

Soha ne vezessünk nagyon gyorsan, hanem csak annyival haladjunk, amennyi a megengedett sebesség, valamint amennyire a körülmények is engedik. A száguldozásra vannak kijelölt pályák, ha ezt szeretnénk, ott megtehetjük.

Hamarosan beköszönt a jobb idő, megérkezik a tavasz. A motorosok is bátrabban merészkednek majd ki. Figyeljünk, hajtsunk óvatosan. Ne száguldozzunk agyatlanul, mert az nem vezet semmi jóra sem.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig