Őszi egészségmegőrzés cicusok számára

A cikket eddig megtekintette 1 034 olvasó - 2015-09-08

Minden cicatulajdonos tisztában van azzal, hogy a kis kedvencre évszaktól és kortól függetlenül nagyon kell vigyázni, hiszen a nagyvilágban számos veszély leselkedik rá. Míg nyáron a megfelelő árnyék és hűvös biztosítása volt a feladatunk, addig az ősz beköszönte után is speciális bánásmódot igényel a bársonytalpú. A cicus egészségének védelme a hideg hónapok közeledtével különösen fontos, ám a Fressnapf tanácsait betartva biztosak lehetünk abban, hogy az állat mindig jó egészségnek örvend majd.

Az ősszel született kölyökcicák egészségére fokozottan kell figyelni, ugyanis a kellő óvatosság nélkül könnyen veszélyes helyzetekben találhatják magukat a kicsik. Bár az anyatej védelmet biztosít számukra egy darabig, de ezen felül feltétlenül látogassuk meg a kiscicákkal az állatorvost, aki a megfelelő oltásokkal készíti fel a cicusok szervezetét az esetleges kórokozók támadására. A kombinált oltások mellett fontos, hogy a féreghajtásra is kellő figyelmet fordítsunk. Nem elegendő ezt csupán egyszer elvégezni, ismételni kell, hogy a probléma ne üsse fel fejét ismét. A kutyákkal ellenben cicáknál nem kötelező a veszettség elleni védőoltás, viszont ha a bársonytalpú el szokta hagyni a biztonságot nyújtó otthont, akkor nem árt erre is gondolni. Természetesen kiemelt jelentőséggel bír a kismacskák táplálása, ezért a fressnapf.hu azt javasolja, hogy számukra kifejezetten a kölyköknek kifejlesztett tápokat válasszuk. Ezek tartalmazzák mindazokat az értékes ásványi anyagokat és vitaminokat, amelyek a fejlődéshez és az egészség megőrzéshez ebben az egészen fiatal korban szükségesek.

kiscica-tulajdonosoknakMíg az idősebb macskák esetében szükségessé válhat az immunerősítésre étrend-kiegészítők fogyasztásával is figyelni, addig a kicsiknél ez ritkán válik szükségessé. Mindenesetre járjunk nyitott szemmel, és ha az apróság másként viselkedik, mint az megszokott, akkor azonnal vigyük orvoshoz. A cica levertsége, orrfolyása, köhögése, tüsszögése megfázásra utalhat, ami kicsik esetében különösen veszélyes lehet. Mivel a macskák rendkívül tiszta állatok, ezért az ápolatlan, elhanyagolt bunda biztosan arra utal, hogy valami nincsen rendben kedvencünkkel. Az étvágytalanság is egyértelműen azt mutatja, a kisállat szervezete betolakodó kórokozóval küzd. Hasonlóképp figyeljünk vizeletét és székletét is, s ha eltér az a szokottól, forduljunk szakemberhez!

A cicákról közismert, hogy nem szívesen vannak a víz közelében, és ez nem csak a pancsolásra igaz. Sok macska csak valamilyen speciális módon hajlandó vizet fogyasztani, pedig az ivás is fontos szerepet játszik az egészséges mindennapokban. Különösen a nyári forróságban ajánlott ügyelni a bársonytalpú vízbevitelére, de ha nem hajlandó a tálkából inni, akkor is létezik néhány praktikus trükk, melyeket bevethetünk a kívánt cél érdekében. Köztudott, hogy a száraz tápra szomjasak a cicák, de ha nem isznak, úgy akár egészségük is veszélybe kerülhet. Válasszuk tehát helyette a konzerveket, melyek nedvességtartalma megfelelő. Hogy még több folyadékhoz jusson kedvencünk, felhígíthatjuk számára egy kevés vízzel, vagy húslevessel a konzerv tartalmát. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a túl kevés folyadékfogyasztás a macskák esetében akár alsó húgyúti megbetegedésekre is hajlamosíthat. Különösen veszélyeztetettek a szobában tartott ivartalanított kandúrok. A www.fressnapf.hu azt javasolja, hogy mindig legyen a cirmos előtt friss víz, ehhez praktikus, akár önadagolós itatókat is elhelyezhetünk a kertben, valamint a lakásban.

Amint lassan megszűnnek a forró napok, úgy valószínűleg megnő majd a doromboló kedvenc játékkedve. A cicával töltött közös idő nem csak örömet okoz majd számára, de a gazdi törődése és odafigyelése ténylegesen is pozitív irányba alakítja egészségi állapotát. Mivel a cicák elég önfejű lények, így ne várjuk azt, hogy minden kérésünket parancsra teljesítik majd. Ösztönözni viszont lehet a cicust, így egy-egy falat csirkehús, vagy tonhal biztosan megadja számára a kellő motivációt. Választhatunk számára a bolti kínálatból is játékokat, melyek között kaphatóak jutalomfalattal töltött típusok is. A Fressnapf is felhívja a cicagazdik figyelmét arra, hogy kedvencük viselkedésének megértésében sokat segíthet az együtt töltött idő.

Akik kicsit is ismerik a macskákat, jól tudják, hogy lehetetlen figyelmüket sokáig fenntartani. A rövid, játékkal töltött időszakokat többször ismételhetjük vele a nap folyamán, a jutalmazás mellett pedig a pozitív megerősítés is fontos. Ez azt jelenti, hogy soha nem alkalmazzunk büntetést az állatnál, inkább akkor jelezzünk számára, ha valamit a kívántak szerint tett. Az úgynevezett klikker-tréning elveit követve hanghatással közöljük minitigrisünkkel, ha valamit jól csinált. Fontos, hogy ne kényszerítsünk rá semmit kedvencünkre, ugyanis ez a cicáknál a legrosszabb taktika. Az önszántából adott szeretet és figyelem minden másnál jobb érzés gazdiként.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig