Porckopás: túlzásba vihető-e a sportolás?

A cikket eddig megtekintette 1 358 olvasó - 2015-12-15

Gyakori térdfájás kínozza? Nehézkesen megy a lépcsőzés? Legtöbben úgy gondolják, hogy a porckopás és az ízületi megbetegedések a korral járnak, ami bizonyos szinten igaz is. Tény viszont, hogy a megerőltető életmód és az ízületek túlterhelése is porckopáshoz vezethetnek, ráadásul akár már fiatal korban is. Ennek tipikus példája a nem megfelelően megválasztott mozgásforma szervezetre gyakorolt hatása, de a sportsérülések is ízületi problémákhoz vezethetnek idővel. Mondjunk le tehát a sportolás jótékony hatásairól? Az izuletor.hu porckopás szakértői a körültekintően megválasztott mozgásformát ajánlják, és felhívják a figyelmet a bemelegítés fontosságára is.

A sportsérülések hajlamosító tényezőnek számítanak

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ízületi betegségek a korábban sportsérüléseket elszenvedetteknél ötször nagyobb valószínűséggel fordulnak elő, mint azoknál, akikkel nem történt ilyesmi. A talán már elfeledett, akár tíz évvel ezelőtti sérülés, ínszalagszakadás könnyen vezethet korai ízületi fájdalmakhoz. Akik gyermekkorukban megtapasztalták a kifordult boka fájdalmait, azok nagy valószínűséggel a harmincas éveik elején már ropogó hangot hallanak majd a bokáknál.

Nem csak a gyermekkori balesetek tehetőek azonban felelőssé a porckopás idő előtti kialakulásáért, de a rendszeres sportolás jelentette kockázatok is.

Ha hetente legalább négy-öt alkalommal futunk vagy konditeremben égetjük a zsírt, akkor bizony a terhelés következtében akár porckopás is lehet a dolog vége. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy automatikusan ki kellene zárnunk életünkből a mozgást, hiszen ez legalább annyira egészségtelen, mint a túlterhelés. De akkor mit tehetünk, ha nem szeretnénk már a harmincas évek közepén rendszeresen visszatérő fájdalmakkal szembesülni? A legfontosabb a sportolás közbeni túlterhelés elkerülése, és ezzel együtt a sportsérülések megelőzése.

Bemelegítéstől a nyújtásig

A testmozgás tehát semmiképpen sem bizonyul károsnak, hiszen segítségével megőrizhetjük egészségünket, erőnlétünket és immunrendszerünket is erősíthetjük. A titok azonban abban rejlik, hogy edzettségünknek és adottságainknak megfelelően válasszunk mozgásformát, mely kapcsán a bemelegítésről sem szabad elfeledkezni. Ezzel felkészítjük az ízületeket a hamarosan következő terhelésre, és jó eséllyel kerülhetjük el a sérüléseket. Bár a túlzott megerőltetés porckopás kellemetlenségeihez vezethet, de a rendszeres, ésszerűen végzett testmozgás azonban a porckopás hatásait is enyhítheti, tehát megéri elkezdeni edzeni. A mozgás végeztével szánjon időt a nyújtásra is, ezt mintegy levezetésként is ajánlott.

Mi a teendő sérülés esetén?

Kimerültség, izomláz, vagy a koncentráció hiánya is vezethetnek egy-egy rossz mozdulathoz sportolás során, s máris kész a baj. Ha sérülés következik be, akkor fontos, hogy adjunk időt a felépülésnek, és csak azután térjünk vissza a mozgáshoz. Ha lesérülve is folyamatosan terhelés éri az adott területet, azzal még súlyosabb állapotba kerülhetnek az ízületek.

Napjainkban fitness módszerekből és edzéstervekből a világhálón sincsen hiány, ám a hozzá nem értés akár későbbi betegséghez is vezethet. Mindig érdemes szem előtt tartania saját képességeit és edzettségét, s mindezek ismeretében megválasztani a mozgásformát. Saját határaink túllépése hozzátartozik a sportoláshoz, ám korántsem mindegy, hogy ezt fokozatosan tesszük-e, vagy túlterhelve az ízületeket, a porckopás korai kialakulását kockáztatva.

 

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig