Románia bevezeti az eurót? Mi lesz az árfolyamokkal?

A cikket eddig megtekintette 555 olvasó - 2017-06-30

A román nemzeti bank igazgatótanácsának tagja, Daniel Daianu arról nyilatkozott a közelmúltban, hogy Románia előreláthatólag 2025-ben bevezetheti az eurót. A Budapesten megtartott konferencián arról is szó esett, hogy a csatlakozásnak fontos előfeltétele az is, hogy az euróövezet működése javuló tendenciát mutasson. Természetesen az euró bevezetéséhez az is nagyon fontos, hogy az ország tartani tudja a GDP növekedését, ami várhatóan a jelenlegi tendencia mellett 2024-re az eurózóna átlagának 75 százalékát fogja elérni.

 

A Román lej jelenleg 67 Ft-on áll (forrás: ez árfolyam megjelenítő oldal), ám nem csak az árfolyamokkal kapcsolatos területek lesznek kérdésesek egy esetleges bevezetés alkalmával, hanem az is, vajon mennyire van felkészülve az euró bevezetésére az ország. Sorin Grindeanu miniszterelnök korábban már nyilatkozott arról, hogy a lakosság jövedelme jelentősen el van maradva az Európai Unió fejlettebb országaiban tapasztalható bérszintektől, és az euró bevezetéséhez nagy szükség lenne a bérkiegyenlítődésre is. Tény sajnos, hogy ennek bekövetkezése egyelőre még képlékeny, időpontja úgy tűnik, még meg sem becsülhető jelenleg.

 

Az euró Romániában történő bevezetésével kapcsolatban a vezetők azon a véleményen vannak, hogy az országnak érdemes tanulnia azoktól a tagállamoktól, melyek hozzá hasonló helyzetből indultak, és ma már az euróövezet tagjainak mondhatják magukat. A bérszínvonal növelése mindenekelőtt olyan fontos tényezőnek számít, amelyre feltétlenül hangsúlyt érdemes helyezni akkor, ha az ország szeretne a tervezett ütemben csatlakozni az eurót használó tagállamok közé.

 

A megfelelő, megbízható, árfolyamokkal foglalkozó weboldalt választva nem csak a lej aktuális árfolyamával ismerkedhetünk meg. A segítség nem csak akkor bizonyul hasznosnak, ha az árfolyamok alakulásával összefüggésben szeretnénk befektetéseinket megtenni, hanem nyaralás, utazás előtt állva is. Sok esetben fontos, hogy tisztában legyünk a pontos, aktuális összegekkel, hiszen például befektetések kapcsán ezen éppen úgy sok múlhat, mint például akkor, ha külföldi munkavállalás után szeretnénk a megkeresett összeget átváltani. Ma már néhány kattintás elegendő ahhoz, hogy mindig friss, naprakész információkkal rendelkezzünk az aktuális árfolyamokat illetően. A téma az élet több területén is előkerülhet, így nem árt, ha tájékozottak vagyunk.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig