Sóder a ház körül? Rengeteg dologra felhasználhatjuk!

A cikket eddig megtekintette 62 olvasó - 2020-11-25

A sóder kapcsán a legtöbb embernek alighanem a betonozás jut eszébe először, méghozzá nem véletlenül, hiszen az ömlesztett anyag az építkezés egyik legfontosabb kelléke. Fontos azonban kiemelni, hogy a sódert számos egyéb dologra is felhasználhatjuk a ház körül, az alábbiakban pedig sorra vesszük a lehetőségeket, így ha valamiért megmaradt néhány köbméter sóderünk, akkor érdemes lehet megfontolni, hogy az elszállíttatás helyett inkább felhasználjuk valamire. Lássuk a lehetőségeket!

A beton alapja a jó minőségű sóder

Köztudott, hogy még a legmodernebb lakóházak felépítéséhez is elengedhetetlen kellék a beton, hiszen legalább az alapokhoz és az aljzatokhoz szükség van erre az erős, tartós és masszív kötőanyagra. A betonhoz pedig a víz és a cement mellett tiszta sóderre van szükségünk, hiszen ezek megfelelő arányából kapjuk azt a könnyen eldolgozható, zsaluval egyszerűen formázható masszát, ami aztán évtizedeken át biztonságos és tartós fundamentumot kínál.

Természetesen a betont rengeteg egyéb dologra is felhasználhatjuk otthonunk körül, nem csak építkezéskor vehetjük használt. Példának okáért nagyon egyszerűen létesíthetünk vele autófeljárókat, de betonozhatunk járdát, lépegetőket, beállókat, kiülőket vagy készíthetünk kerítésalapot is, a határ a csillagos ég. A jó minőségű, agyagtól, szennyeződésektől, faágaktól vagy hulladéktól mentes sódert nem szabad elpocsékolni, esetleg megvárni, amíg használhatatlan lesz, érdemes mielőbb kigondolni az alkalmazási helyét.

Lényeges ugyanakkor, hogy mindig figyeljünk oda az alapvető szabályokra, ha nem fogadunk szakembert az ilyen kisebb munkálatokhoz. A legfontosabb a tartós betonhoz a három alapanyag pontos arányának ismerete a keveréskor, de a megfelelő zsaluzási technikák mellett érdemes lehet odafigyelni egy kerítésalap esetén például a fagyhatár betartására, míg összefüggő járdáknál a dilatációk alkalmazására, hogy a fagy ne tudja megkezdeni a megszáradt betont. Ne feledjük azt sem, hogy a száradás után a betont napokig locsolni kell, de eláztatni soha nem szabad.

Beállókhoz és kocsifeljárókhoz is ideális

A sóder nagy előnye, hogy megfelelő elterítés, tömörítés és alapozás esetén önmagában is képes személyautók által járható felület kialakítására úgy, hogy még csapadékos időjárás esetén sem kell sártól tartanunk. Ha tehát elég sóder áll a rendelkezésünkre, esetleg már nem friss, kissé agyagos, gyomos ömlesztett anyag maradt az építkezésről, akkor az egy beállóhoz vagy egy kocsifeljáróhoz éppen ideális választás lehet.

A betonnal szemben a legnagyobb előnye, hogy természetes összhatást kelt, és nincs szükség szakemberre a kialakításhoz, noha ez nyilván nem azt jelenti, hogy a nagy teherbírású felületek eléréséhez nincs szükség néhány szabály betartására. Ilyen példának okáért a megfelelő minőségű alap biztosítása, így a sóderágyat ilyenkor legalább 30 centiméter mélyre le kell engedni, és lehetőség szerint 10 centiméteres rétegenként döngölni. Ha bányakavics áll a rendelkezésünkre tiszta sóder helyett, az ilyenkor jellemzően könnyebben tömörödik, szilárdabb alapot képez.

A sóderfelületek természetesen gondozást igényelnek, könnyen megtelepedhet bennük a gaz, amit rendszeres gyomlálás vagy gyomírtó alkalmazása mellett meg lehet akadályozni. Ha tartósságát növelnénk, érdemes lehet szegélykövekkel vagy betonszegélyekkel körbekeríteni a sóderrel feltöltött felületet. Ez akár későbbi továbblépési lehetőséget is ad, ha térkővel, murvával vagy éppen aszfalttal borítanánk az adott részt, hiszen a sóder ilyenkor egy kikezdhetetlenül masszív alapot ad.

Földutakat, süllyedő földrészeket is stabilizálhatunk vele

Mint az imént már utaltunk rá, a sóder egyik előnyös tulajdonsága, hogy kiválóan ülepszik, stabil felületet képezhetünk vele, miközben vízelvezető és vízáteresztő tulajdonsága megmarad. Teherbírása helytelen kialakítás mellett nyilván véges, de egy instabil, mindig sáros, nehezen járható földes út vagy egy megsüllyedt földrész biztosítására kifejezetten jól alkalmazható ömlesztett anyagról beszélünk.

Természetesen ilyen esetekben is lényeges lesz a megfelelő kialakítás, hiszen a többrétegű felhordás, valamint a megfelelő tömörítés elengedhetetlen a süllyedés megállításához, de egy rövidebb földes útnál az oldalsó tartás biztosítása – például betonlapokkal – szintén növelheti a sóderből kialakított út minőségét. A legjobb természetesen az, ha a sódert ilyen esetekben csak alapként alkalmazzuk, a felső réteget pedig útimurvával vagy bazalttal fedjük.

A kertépítés során is felhasználhatjuk a maradék sódert

Rengeteg esetben alkalmaznak a kertépítéskor is sódert a legkülönfélébb munkafolyamatok során. Nyilván tereprendezéshez nem a legjobb megoldás, illetve csak pocsékolás, azonban nem látható helyeken az ömlesztett anyag kiválóan használható alapozáshoz, pláne olyan esetekben, amikor lényeges a masszív, de mégis vízáteresztő réteg felhordása. Díszkertekben ilyesmire gyakrabban szükségünk lehet, mint elsőre gondolnánk!

Példának okáért sziklakertek kialakításakor, kerti tavak létesítésekor a fólia alá, de a bedöngölt sóderalap szükséges a vízelvezetők létesítéséhez vagy a járdák és lépegetők kialakításához is. Nyilván a maradék sóder – amit már úgysem használnánk fel másra –, jó lehet töltések kialakításához, így például a kisebb dombok, kőrakások vagy sziklakertek alá, ezáltal kevesebb jó minőségű termőföldre lesz szükségünk a felületek kialakításához.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig