Szalámi készítése házilag: mutatjuk, hogy hogyan kell

A cikket eddig megtekintette 5 463 olvasó - 2018-01-15

A disznótoros finomságok sokak kedvencei közé tartoznak. Egy jól elkészített véres hurkának párja nincsen, de a májas, vagy a szalámi is gyakran az asztalra kerül a hazai háztartásokban. A titok sokszor nem másban rejlik, mint a minőségi alapanyag használatában és persze a tökéletes fűszerezésben. Ahány ház, annyiféle szalámi készítés létezik, de alapvetően sok szempontból egyeznek a receptek. Lássuk, hogyan készül a szalámi és mire érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy kifogástalan ízvilággal rendelkező finomság kerülhessen a tányérokra! A cikk megírásához szükséges eszközöket a Bollerbolt.hu biztosította.

 

Receptünket 10 kiló húshoz számoljuk, melynek körülbelül egyharmad része zsíros, kétharmad része szárazabb húsból áll. Miután a sertéshúst ledaráltuk, következhet az elmaradhatatlan fokhagyma, amit konyhai robotgép segítségével pépesítünk. Adhatunk hozzá rumot. 4 g köményport 5 g kristálycukorral ledarálunk, ehhez például egy kávéőrlő is jó választás lehet. Miután a húst összekevertük a felsoroltakkal, és fehérborssal, szerecsendióval, valamint 20 dkg pirospaprikával és 22 dkg sóval ízesítettük, egy hétig +5 fokon tároljuk.

 

Ezután jöhet a műbél, melyet eleinte sós vízben célszerű kiáztatni. A szalámi töltéséhez alkalmas eszköz használata során arra ügyeljünk, hogy levegő ne kerüljön bele és tömör legyen az elkészült szalámi állaga. A levegőtől egyébként úgy is megkímélhetjük a szaláminkat, ha töltés előtt megszurkáljuk a műbelet.

 

A szalámi készítésének elmaradhatatlan része a füstülés, melyet háromszor érdemes ismételni. Egy nap füst után egy napig pihentetjük a készülő finomságot. Fontos, hogy száraz, szellős, hűvös helyen érdemes tárolni a szalámit. Persze mindenki más praktikára, fűszerezésre és arányokra esküszik, és könnyen lehet, szükség lesz majd némi gyakorlásra, míg sikerül kikísérletezni azt az ízvilágot, amely valóban elnyeri a család tetszését. Disznóvágás alkalmával ne feledkezzünk meg a fagyasztó feltöltéséről sem, hiszen hihetetlenül sokféle sertéshúsból készülő recept közül válogathatunk az interneten. Segítségükkel még kezdő háziasszonyok is fenséges fogásokat varázsolhatnak az asztalra. Ha korszerű köretekkel, savanyúságokkal és salátákkal kombináljuk a nehezebb, húsos ételeket, akkor elkerülhetjük a plusz kilókat is.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig