A szúnyogok által terjesztett betegségek gyakoribbá válásának okai

A cikket eddig megtekintette 2 037 olvasó - 2015-03-29

A tudósok arra hívták fel a figyelmet, hogy megugrott a szúnyogok valamint a kullancsok által terjesztett betegségek száma. Érdekes ez a tény, és sajnos ennek köszönhető, hogy lassabb ütemben is, de melegedésnek indult az éghajlat.

Elmondható, hogy ez a helyzet romlott egész Európa szerte az elmúlt években. Ami azt jelenti, hogy a jobb idő miatt néhány félelmetes betegséget okozó trópusi rovar célba vette kontínensünket. Így került a malária Görögországba, a nyugat-nílusi vírus Kelet-Európába, a chikungunya Olaszországba és Franciaországba, hogy csak néhány legyen megemlítve.

Elmondható még, hogy a sok csapadék és a hőmérséklet emelkedése elég ideális feltételeket biztosítanak ezeknek az ázsiai szúnyogoknak, hogy elterjedjenek, mint például a tigrisszúnyognak, amely igen súlyos betegségeket terjeszt. Sajnos tigrisszúnyogokat már hazánkban is felfedeztek az elmúlt években. Mindössze 2 fok melegedés is elegendő ezeknek a szúnyogoknak, hogy a lárvái kifejlődjenek, és aktiválják magukat.

Magyarországon is megfigyelhető a szokatlan időjárás, ami sajnos együtt jár a szúnyogok és más trópusi rovarok elterjedésével. Persze nem mindenért az éghajlatváltozás a felelős. Az urbanizáció, a gazdasági fejlődés, valamint a globalizáció is nagy mértékben hozzájárul ehhez a változáshoz. Tehát érdemes a környezetünkre odafigyelni, különösen most, hogy lassan melegszik már az idő, itt a tavasz, a szúnyogok is kezdenek éledni. De a kullancsokról se feledkezzünk meg!

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig