Ügyvédi munkadíjak – mennyibe kerül a jó szakember?

A cikket eddig megtekintette 1 973 olvasó - 2015-01-06

Az élet számos területén szükség lehet arra, hogy ügyvédhez forduljunk. Gondoljunk csak a sokak életében előforduló válásra, gyermekelhelyezésre, adásvételi szerződés megkötésére, de büntetőeljárás kapcsán is kiemelt jelentőséggel bír, hogy már a nyomozati szak megindultától kezdődően szakember segítse a helyzet tisztázását. Gyakran felmerülő kérdés az érintettek körében, hogy mégis mennyibe fog kerülni ez, milyen kiadásokra kell számítani a választani kívánt ügyvéd munkájával kapcsolatban.

Az ügyvédi munkadíjak alakulására vonatkozóan konkrét jogszabály vagy ajánlás nem ismeretes, azok mindig az ügy sajátosságait szem előtt tartva kerülnek kialakításra. Nem mindegy, meddig húzódik az várhatóan, milyen értékről van szó, vagy éppen mekkora az ügyvédi felelősség mértéke. Ezek függvényében beszélhetünk fix munkadíjról, óradíjas megbízásról, valamint egyedileg kalkulált ügyvédi munkadíjak esetéről.

Az olyan, gyakorlatilag rutinszerű eljárások esetében, mint amilyen a cégalapítás, általában fix díjat határoznak meg az ügyvédi irodák, hiszen esetükben egyértelműen tervezhető, hogy mennyi munkával jár egy-egy ügy. Az óradíjas elszámolást jogi tanácsadás kapcsán választják előszeretettel, míg az egyedileg meghatározott összeg jellemzően a büntetőjog területén fordul elő. 

Ez utóbbi esetben a várható bíróság előtti megjelenés számát, az üggyel járó egyéb feladatokat, a kihallgatásokon való részvételt és természetesen a felkészülés idejét, energiaráfordítását is kalkulálják a szakemberek, s ezek függvényében kerülnek megállapításra az ügyvédi munkadíjak. Fontos azonban tisztában lennie azzal, hogy sok esetben az összegeknél a tapasztalat és a szakértelem sokkal lényegesebbek. 

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig