Undulatus Asperatus – a félelmetes felhő

A cikket eddig megtekintette 591 olvasó - 2017-07-18

Gyerekként játék gyanánt gyakran kémleljük az eget, olyan felhőket keresve, melynek alakja emlékeztet minket valamire. Bár ilyenkor leginkább bárányfelhőket látunk, néha megfigyelhetünk egészen különleges mintákat és formákat is.

Magyarország területén vajmi kevés eséllyel fedezhető fel ez az igen ritkán előforduló felhőfajta, az Undulatus Asperatus, melynek kialakulása és formája is a globális felmelegedéssel hozható kapcsolatba. Annak ellenére, hogy az Asperatus elnevezés a latin ’asperitat’ szóból származik, ami vadságot jelent, egy békés jelenségről beszélünk.

Ennek a különleges és módfelett gyönyörű természeti jelenségnek egyes fajtái olyanok, mintha valósággal egy fantasy történet díszletét látnánk. Bár a külleme egészen vészjósló lehet egyes esetekben, a tapasztalatok azt mutatják, hogy valójában egy teljesen ártalmatlan dologról van szó. Olykor ijesztőnek ható sötét színeit a benne lévő nagy mennyiségű víznek köszönheti, és bár igen riasztó lehet, általában kialakulása után nem sokkal békésen szertefoszlik, nem jellemző, hogy vihart okozna. Eddig leggyakrabban Új-Zéland egén figyelték meg ezt a felhőt, de látták már Görögország partjainál, Ausztráliában, de még az Atlanti-óceán fölött is. Egyes meteorológiai elméletek szerint lefelé irányuló „csúcsos” mintázatát a globális felmelegedés hatásainak köszönheti, ám egyelőre még rejtély övezi mind a felhő kialakulását, mind a kinézetének okát. Az Undulatus Asperatus bizonyos változatai emlékeztethetnek egy cseppkőbarlang belsejére.  Ez az új felhőfajta olyannyira különbözik az eddig megfigyelt felhőktől, hogy a kutatók új névvel is ellátták a jelenséget, ez pedig az elmúlt kb. 50 évben példanélküli. A magyar szakirodalomban kevert felhőként ismert jelenség eredetét még nem bizonyították, és ez az oka annak, hogy még nem került bele a WMO eddig ismert felhőket csoportosító rendszerébe.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig