Videón az iPhone 6 kijelző cseréje

A cikket eddig megtekintette 694 olvasó - 2016-12-31

Az iPhone 6 leggyengébb pontja köztudottan a kijelző, amely a gyenge készülékháznak köszönhetően nagyon könnyedén megsérülhet. Kevesen tudják azonban, hogy egy sérült kijelző többféle lehet, hiszen beszélhetünk kizárólag a külső üvegfelület megrepedéséről, amely nem befolyásolja a készülék működését, de felléphet nagyobb erőhatásra teljes működésképtelenség, ami az előzővel ellentétben már nem csak esztétikai hiba, hanem azonnali korrekciót igényel.

Az iPhone 6 kijelzője kapcsán fontos tudni, hogy akár csak a külső réteg, akár az érintőfelület, vagy az LCD sérült meg, ezeket nem lehet külön-külön cserélni, hiszen az IPS LCD bár három rétegből áll, laminált mivoltából fakadóan csak egyben lehet elvégezni a cserét. Ez ránézésre talán egyszerű folyamat, azonban kimagasló tapasztalatot, gyakorlatot és hozzáértést igényel, hiszen elegendő csak egyetlen rossz mozdulat ahhoz, hogy a telefon teljesen használhatatlanná váljon.

Éppen a túlzott érzékenység miatt az iSamurai iPhone szervíz elkészített egy videót, amelyen gyorsított felvételen láthatjuk az iPhone 6 kijelző csere folyamatát lépésről-lépésre.

A kijelző cserélésének menete

Amint az a videón is látható, mielőtt az iPhone 6-ot szétszednénk, a készüléket először kikapcsoljuk, majd egy kis csavarhúzóval eltávolítjuk a Lightning csatlakozó mellett található Pentalob csavarokat. Ezután hozzáférünk a kijelzőhöz, amelyet maximum 90 fokig hajtunk fel annak érdekében, hogy ne sérüljön a kábel, de hozzáférhessünk a szereléshez szükséges többi kulcsponthoz. Ami különösen fontos, hogy a készülék belsejét soha ne szereljük hagyományos fémszerszámokkal, csak és kizárólag erre kiképzett, ESD szabványnak megfelelő eszközökkel, mert ellenkező esetben az érzékeny alkatrészek sérülhetnek.

A következő lépés, hogy eltávolítjuk az akkumulátort takaró lemezt, amelyek csavarjait nagy körültekintéssel és óvatossággal kell eltávolítanunk, mert elég egy rossz mozdulat, és a készüléket soha többé nem tudjuk bekapcsolni. Ha a takarólemezt kiszedtük, bontsuk le a kijelzőt a készülék alaplapjával összekötő csatlakozókat, méghozzá speciális műanyageszközökkel.

Ha leválasztottuk a képernyő érintő modult, a következő körben az arra szerelt takarólemezeket és szalagkábeleket is leszereljük, amelyeket apró csavarok tartanak a helyükön. A szalagkábel leszerelését követően leválasztjuk a régi kijelzőről az előlapi kamerát, a hangszórót, a közelség érzékelőt és az előlapi mikrofont is. A Home gomb eltávolításakor mindig ügyeljünk az itt elhelyezett ragasztott gumi membrán cseréjére a megfelelő nyomáspont érdekében.

Ezután eltávolítjuk a kijelző hátán megtalálható takaró lemezt, a Home gomb szalagkábelét – erre külön ügyeljünk, mert nagyon sérülékeny –, majd az imént leszerelt egységeket egyesével felhelyezzük az új kijelzőre, és az egészet visszaszereljük a helyére a helyes sorrendben.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig