Zár vásárlási tanácsok – az első lépések

A cikket eddig megtekintette 17 olvasó - 2020-08-09

Ha az otthon biztonsága kerül szóba, akkor legtöbben azonnal a bejárati ajtóra asszociálunk. Nem véletlen, hiszen az illetéktelen behatolók rendszerint ezen a ponton igyekeznek bejutni. Korábban sokan azt gondolták, hogy minél több zárral rendelkezik egy ajtó, annál nagyobb biztonságot nyújt. Érdemes azonban tudni, hogy a korszerű technikának köszönhetően akár egyetlen, több ponton záródó biztonsági zár is elegendőnek bizonyul. A MABISZ által minősített termékekkel biztosan nem lehet mellélőni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy zárválasztáskor a mai kor embere nem kíván sokat költeni. Tény azonban, hogy a tartós, kiváló minőségű zárak hosszú időn keresztül megbízhatóak maradnak, nem hibásodnak meg, ráadásul a feléjük támasztott biztonsági követelményeknek is inkább megfelelnek, mint silányabb minőségű társaik. Nem csak a zár minőségére érdemes hangsúlyt fektetni, hanem annak beszerelésére. A házilagos zárcsere mindössze a régi típusú zárak esetén jöhet szóba, egyébként célszerű profira bízni a feladatot.

S hogy mi minősül manapság biztonsági zárnak? Ahhoz, hogy a minőség és megbízhatóság szempontjából is a legjobbat sikerüljön kiválasztani, nem árt tisztában lenni néhány alapvető tudnivalóval a témát illetően. A minimum 5 csapos zárhenger és a 6 rotoros mágneszár alapnak számítanak, de a szám-vagy betűjel kombinációs zárak is garantáltan jó döntésnek bizonyulnak.

Ha segítségre lenne szüksége a megfelelő zár kiválasztásához, akkor mindenképpen érdemes szétnéznie az olyan weboldalakon, mint a zardepo.hu. A törésvédelemmel ellátott zárbetétek verhetetlen ár-érték arányban érhetőek el, de az edzett acél csapok, a fúrt kulcsos típusú zárbetétek is hatalmas előnynek számítanak biztonságtechnikai szempontból. Ez utóbbi kapcsán érdemes azt is átgondolni, hogy milyen egyéb, a biztonságot szolgáló eszközökre lenne szükség. A megfelelő webshop segítségével ugyanis postaládák, széfek, tűzálló kazetták vagy például a kerékpárvédelmet szolgáló kiegészítők is széles választékban beszerezhetőek online.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a biztonság fontosságát. Amikor saját otthonunkról, értéktárgyainkról van szó, akkor nem pusztán azok tényleges anyagi értéke a lényeges, hanem az az eszmei érték is, amit a biztonság képvisel.  

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig