Zoonózis avagy állatról emberre terjedő betegségek

A cikket eddig megtekintette 955 olvasó - 2014-12-16

Mostanában egyre több betegségről hallani, mely állatról az emberre terjedhet. De ezek milyen gyakoriak? És mitől vannak egyáltalán?

Amikor az állatok megfertőzik az embert, az elég ijesztő. Talán emlékszünk a történelemből, amikor a középkorban a patkányok által terjesztett bubópestis söpört végig egész Európán keresztül és meghalt ennek következtében 25 millió ember.

Létezik több, mint 200 állat által okozott fertőzés, vírus, baktérium, parazita vagy gomba, amelyek közvetlenül vagy közvetve az állatokról az emberre terjedhetnek. Ezek a betegségek közé tartozik az állati influenza, a veszettség, a vérzéses láz, mint az Ebola, a lépfene a bubópestis és a kergemarhakór.

A legfrissebb betegség, mely emberre is terjedhet, a MERS, vagy más néven a közel-keleti légzőszervi szindróma, amely köhögést, lázat és gyakran halálos kimenetelű tüdőgyulladást is okozhat. Először 2012-ben azonosítottak több, mint 800 embert ezzel a betegséggel, és közülük legalább 291 meg is halt.

A SARS – súlyos akut légzőszervi szindróma betegségről úgy vélik, hogy korábban csak állatokban létezett,  de a koronavírus mutációja következtében ez mostanra megváltozott. A MERS is hasonló cipőben jár, vélik a tudósok. Viszont környezeti és földrajzi tényezők is szóba kerülnek.

A fertőzéseket több módon kaphatja meg az ember. Például érintkezés útján, mint a harapás révén vagy a karcolásoktól. Valamint fertőzött állati hús fogyasztása következtében, vagy a kórokozók belélegzése, esetleg érintkezés a bőrrel.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig