Egészséges életmód tudatos táplálkozással

A cikket eddig megtekintette 2 385 olvasó - 2015-07-01

Ha életmódváltásról van szó, legtöbbször a rendszeres testmozgásról és az étkezési szokások megreformálásáról hallani. Valóban igaz, hogy ha e két területen tudatossá válunk, az már megfelelő kezdő lépés lehet az egészséges életmód felé. Legtöbben ott rontják el, hogy bár igyekeznek odafigyelni a mozgásra, és ennek stresszoldó hatását kétségkívül érzik is, de rossz étkezési szokásaikról nehezen tudnak lemondani. A hazai háztartásokban még mindig sokan részesítik előnyben a fehér kenyeret, a cukrot, a gyors felszívódású szénhidrátokat, amelyek nem csak az elhízást veszélyét rejtik magukban, de állandó rossz közérzetet és számos betegséget is okozhatnak.

Nem lehet tehát elégszer felhívni a figyelmet a rostokban gazdag táplálkozás fontosságára, amely az igyteljesazelet.hu szerint is hozzájárulhat az egészséges életmódhoz.

Egészséges életmód az elhízás veszélye nélkül

A súlyfelesleg hazánkban és világszerte is rendkívül nagy problémát jelent. Rendszerint akkor is a konyhában, a hűtő környékén somfordálunk, ha tulajdonképpen csak a stressz levezetésére, vagy az ízek kiélvezésére használnánk az étkezést. Fontos tehát, hogy tudatosságot csempésszünk a táplálkozásba is, hiszen az egészséges életmód csakis így valósítható meg. A rostokban gazdag zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonák azért is ajánlottak, mert a gyomorban megdagadnak a nedvesség hatására, és így telítettségérzetet biztosítanak.

Sokan éppen úgy buknak bele a diétás módszerekbe, hogy nehezen parancsolnak maguknak, és az éhezéssel járó lemondást sem tudják túl sokáig elviselni. Számukra jó hír, hogy elegendő csupán a rostbevitel növelésére odafigyelni, és máris kevésbé lesznek éhesek, vagyis jobban tarthatóvá válik a diétás étrend.

A rostok több szempontból is kitűnő hatással vannak egészségi állapotunkra, ugyanis csökkenthetik a szív-, és érrendszeri megbetegedések kockázatát, hozzájárulhatnak a cukorbetegség megelőzéséhez, és hatásukra a magas koleszterinszint is normalizálódhat. További előnyük a rostban gazdag alapanyagoknak, hogy rendszeres fogyasztásukkal megszabadulhatunk a felesleges kilóktól, melynek előnyeit azonnal megérezzük általános közérzetünkön, energikusságunkon és magabiztosságunkon.

Tegye rendbe emésztését!

Ha odafigyelünk a zöldségek és gyümölcsök, valamint a teljes kiőrlésű gabonák rendszeres fogyasztására, látni fogjuk, hogy akár a sokak számára gondot jelentő puffadásnak búcsút mondhatunk. Ennek oka, hogy a rostok szinte átpucolják a bélrendszert, gyorsítják az anyagcserét, és ezen keresztül a széklet is egészségessé válik. Sok esetben már gyermekkorban is gondot okoz a ritka széklet, melynek hátterében az egészségtelen, rostokban szegény étkezés áll. Ez sok esetben nem csak elhízást okoz már egészen fiatal korban, de szorongásos panaszokhoz, ingerlékenységhez és levertséghez is vezethet. Rendkívül fontos tehát, hogy az egészséges életmód alapelveit gyermekeinknek is megtanítsuk, és a tudatos táplálkozásra, valamint az aktív testmozgás szeretetére neveljük őket.

Figyeljen a folyadékbevitelre!

Egyébként is kiemelt jelentőséggel bír, hogy mennyi folyadékot iszunk a nap folyamán, de ha a rostok bevitelével egyidejűleg fogyni is szeretnénk, akkor ez is fontos szegmense lehet az egészséges életmód alapelveinek. Mivel a felnőtt szervezet körülbelül hatvan százalékát víz alkotja, így érthető, miért lényeges az, hogy elegendőt igyunk. Ugyanakkor a rostok tisztító munkájához, valamint a teltségérzethez is nélkülözhetetlen a nedvesség. Fogyást és salaktalanítást tehát csak úgy várhatunk, ha a szénsavas üdítőket, az energiaitalokat és a cukros gyümölcsleveket szénsavmentes ásványvízre, frissen facsart zöldség-, és gyümölcslevekre cseréljük.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig